Buitenland

Vandaag al drie jongens gered, nog één jongen en coach in grot

10 juli 2018 11:34 Aangepast: 10 juli 2018 12:22
Militairen houden de wacht bij de ingang van het grottencomplex waar nog twee voetballertjes en hun coach vastzitten. Beeld © AFP

Reddingswerkers in Thailand hebben vandaag al drie jongens uit de ondergelopen grot in het noorden van het land gehaald. Dat meldt persbureau Reuters. Zij werden op een stretcher uit de grot gedragen en zijn op weg naar het ziekenhuis. In de grot bevinden zich nu nog één voetballertje en zijn coach.

Vanmorgen begon de poging om de laatste vier voetballertjes en de coach uit de grot te halen. De reddingsactie wordt uitgevoerd door 19 duikers. 

Zo ziet de grot er van binnen uit:

De reddingsoperatie om twaalf jonge voetballertjes en hun coach uit een Thaise grot te halen, is in volle gang. Het gangenstelsel is verraderlijk, met steile stukken en nauwe gangen die onder water staan.

Geredde jongens verzwakt, maar goedgemutst

De acht jongens die gisteren en eergisteren uit het Thaise grottenstelsel zijn gered, zijn in een 'prima humeur' en hebben een sterk immuunsysteem. Dat zegt een hoge ambtenaar van het Thaise ministerie van Gezondheid.

ZIE OOK: Waarom we meeleven met jongens in Thaise grot en niet met hongerende kinderen Jemen

Het gaat over het algemeen vrij goed met hen, maar ze zijn wel verzwakt. Twee jongens tonen tekenen van een infectie. De vier die het eerst werden gered, jongens in de leeftijd van 14 tot 16 jaar, kunnen een 'normale' maaltijd weer aan. Ze kregen de eerste dagen alleen zacht voedsel. 

Geen enge beesten

De vier jongens die gisteren naar buiten kwamen, in de leeftijd van 12 tot 14 jaar, hadden een zeer lage lichaamstemperatuur, maar ook die voelen zich al beter.

Alle acht zeggen geen last te hebben van verminderd zicht, en ze kunnen al weer goed lopen. De jongens zijn in de grot 'geen gevaarlijke beesten' tegengekomen, zeggen ze.

Week in ziekenhuis

Alle jongens zijn onderzocht op infecties. Mochten labresultaten uitwijzen dat zij helemaal gezond zijn, dan mogen ze eindelijk hun ouders in de armen vallen. De familie van de eerste geredde groep is al wel op bezoek geweest, maar moest achter glas blijven.

De jongens moeten ten minste één week in het ziekenhuis blijven ter observatie.

Meer op rtlnieuws.nl:
19 duikers onderweg om laatste Thaise jongens en hun coach te redden

`