Buitenland

Ruimtevrachtschip weet ISS in slechts 3,5 uur te bereiken

10 juli 2018 09:38 Aangepast: 10 juli 2018 11:41
Het internationale ruimtestation ISS (archieffoto) Beeld © EPA

Voor het eerst is een Russisch ruimtevrachtschip via een kortere en veel snellere baan naar het internationale ruimtestation ISS gevlogen.

Het toestel deed er 3 uur en 40 minuten over, terwijl de reis tot nu toe zo'n zes uur tot twee dagen duurde. Als een tweede test met de snelle baan ook succesvol is, kan het ook worden geprobeerd met een bemande vlucht.

Preciezer manoeuvreren

Volgens het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos is de snellere reistijd te danken aan een nieuwe Sojoez-raket. Die zorgt ervoor dat het ruimtevrachtschip preciezer in een nieuwe baan kan worden gemanoeuvreerd. Dat werd ook vorig jaar al geprobeerd, maar die poging strandde door technische problemen. 

Met het vrachttoestel, dat vannacht aankoppelde, wordt 2,5 ton aan voorraad naar het station gebracht. Het gaat om brandstof, voedsel, gereedschappen en onderdelen voor experimenten.

NASA-telescoop de ruimte in om buitenaards leven te onderzoeken:

Het is een succesvolle lancering. Op de beelden is te zien dat de nieuwe ruimtetelescoop van NASA, Tess, de ruimte wordt ingeschoten. Verwacht wordt dat de telescoop zo'n vijfhonderd planeten zal ontdekken.

Meer op rtlnieuws.nl:

`