Buitenland

Missie geslaagd: alle voetballertjes en coach gered uit Thaise grot

10 juli 2018 13:30 Aangepast: 10 juli 2018 13:57
Reddingswerkers bij de Thaise grot. (Archieffoto). Beeld © AFP

Na ruim twee weken vast te hebben gezeten in de kille, donkere en inmiddels beruchte Thaise grot, zijn vandaag de laatste vier Thaise voetballertjes eruit gehaald. Ook hun trainer is door de duikers gered. Dat melden de Thaise Navy Seals via Facebook.

Vanochtend zijn 19 duikers opnieuw de grot in gegaan, om de laatste vier voetballertjes en hun coach uit de grot te halen. Dat is gelukt. Zij werden op een stretcher uit de grot gedragen. Volgens de Thaise Navy Seals is 'iedereen veilig'.

Terplekke verzorgd

Volgens eerdere berichten was de toestand van de eerste drie jongens nog niet stabiel genoeg om meteen naar het ziekenhuis gebracht te worden. Ze zijn daarom terplekke onderzocht en verzorgd, en zullen net als hun teamgenoten, die gisteren en eergisteren al bevrijd werden, ter controle naar het ziekenhuis gebracht worden.

De eerste drie ambulances zijn volgens ooggetuigen inmiddels naar het ziekenhuis vertrokken.

De trainer had eerder aangegeven dat hij pas als laatste gered wilde worden. Hij is verzwakt omdat hij zijn eten aan de jongens gaf, maar ook hij is uit de grot gekomen. Het is nog niet duidelijk hoe hij er nu aantoe is.

'Buddy diving'

Eergisteren werd begonnen met het ophalen van de voetballertjes uit de grot. Dat ging aan de hand van 'buddy diving', een methode die vaker gebruikt wordt door grotduikers. Hierbij werd elke jongen begeleid door twee duikers. Eén voor één werden de jongens uit de grot gered, een tocht die uren duurde.

ZIE OOK: Zo werden de voetballertjes uit de grot gehaald

De jongens kregen allemaal een gezichtsmasker op die het hele gezicht bedekte. Reddingswerkers hadden eerder een touw door de hele grot aangelegd, zodat de route naar de uitgang op de tast gevolgd kan worden. Het water is op veel plekken namelijk erg troebel.

Zo ziet de grot er van binnen uit:

Op beelden van reddingswerkers is goed te zien hoe nauw sommige gangen zijn.

Geredde jongens verzwakt, maar goedgemutst

Met het naar boven halen van de laatste voetballers en hun trainer, komt een einde aan de reddingsoperatie, die al sinds 23 juni gaande is. De acht jongens die gisteren en eergisteren uit het Thaise grottenstelsel zijn gered, zijn in een 'prima humeur' en hebben een sterk immuunsysteem. Dat zegt een hoge ambtenaar van het Thaise ministerie van Gezondheid.

ZIE OOK: Waarom we meeleven met jongens in Thaise grot en niet met hongerende kinderen Jemen

Het gaat over het algemeen vrij goed met hen, maar ze zijn wel verzwakt. Twee jongens tonen tekenen van een infectie. De vier die het eerst werden gered, jongens in de leeftijd van 14 tot 16 jaar, kunnen een 'normale' maaltijd weer aan. Ze kregen de eerste dagen alleen zacht voedsel. 

Dit zijn de namen van de kinderen en hun coach:

 • Chanin Vibulrungruang, 11 jaar, bijnaam: Titan. Begon met voetballen op 7-jarige leeftijd.
 • Panumas Sangdee, 13 jaar, bijnaam: Mig. Schreef zijn ouders dat de Navy Seals goed voor hem zorgden.
 • Duganpet Promtep, 13 jaar, bijnaam: Dom. Aanvoerder van het voetbalteam de Wild Boars. Door verschillende clubs gescout.
 • Somepong Jaiwong, 13 jaar, bijnaam: Pong. Zou dromen van een voetbalcarrière bij het Thaise nationale team.
 • Mongkol Booneiam, 13 jaar, bijnaam: Mark. Door een leraar omschreven als een heel respectvol en goed kind.
 • Nattawut Takamrong, 14 jaar bijnaam: Tern. Vertelde zijn ouders dat ze zich geen zorgen om hem hoefden te maken.
 • Ekarat Wongsukchan, 14 jaar bijnaam: Bew. Beloofde zijn moeder om haar te helpen in haar winkel zodra hij gered is.
 • Adul Sam-on, 14 jaar. Speelt ook vollebal, werd tweede met zijn volleybalteam in een belangrijk toernooi in Thailand. Spreekt ook Engels en was daardoor de eerste die met de Britse duikers kon praten, toen ze gevonden werden.
 • Prajak Sutham, 15 jaar, bijnaam: Note. Omschreven als een 'slimme en rustige jongen'.
 • Pipat Pho, 15 jaar, bijnaam: Nick. Schreef zijn ouders dat hij eten van de barbecue wilde zodra hij is gered.
 • Pornchai Kamluang, 16 jaar, bijnaam: Tee. Zei tegen zijn ouders dat ze zich geen zorgen hoefden te maken.
 • Peerapat Sompiangjai, 17 jaar, bijnaam: Night. Hij was jarig op de dag van hun vermissing, 23 juni. Zijn ouders hebben zijn verjaardagsfeestje uitgesteld.
 • Coach Ekapol Chantawong, 25 jaar, bijnaam: Ake. Bood in een brief zijn excuses aan aan de ouders van de kinderen. Die stelden hem niets te verwijten.

Hoe raakten de jongens ingesloten?

Na een training op 23 juni besloten de voetballers, die tussen de elf en zestien jaar oud zijn, om samen met hun coach de grot Tham Luang in te gaan. Door de moessonregen steeg het water in de grot echter snel en raakte de groep ingesloten. Om droog te blijven werden ze genoodzaakt steeds verder de grot in te gaan naar droger, hoger gelegen gebied.

Door hun vlucht voor het water belandde het team uiteindelijk op meer dan vier kilometer afstand van de uitgang van de grot, waar ze na tien dagen werden gevonden door duikers. 

Ekapol Chathawong, de 25-jarige voetbalcoach, was tien jaar lang een Boeddhistische monnik en heeft de jongens leren mediteren om rustig te blijven.

Van vermissing tot reddingsplan: bekijk hier de beelden uit Thailand

De voetballertjes en hun coach konden geen kant op, omdat de gangen onder water staan door hevige regenval.

Meer op rtlnieuws.nl:

`