Buitenland

19 duikers onderweg om laatste Thaise jongens en hun coach te redden

10 juli 2018 07:55 Aangepast: 10 juli 2018 11:24
Politie en medisch personeel in het ziekenhuis waar de geredde jongens zijn ondergebracht.

De reddingsactie om de laatste vier jongens en hun coach uit een Thais grottenstelsel te halen, is hervat.

Het is de bedoeling dat de vijf vanmiddag tegelijkertijd uit de grot zullen komen. De actie zal worden uitgevoerd door 19 duikers, zegt de coördinator van het team. Hij hoopt dat de reddingsactie vandaag sneller zal verlopen dan de afgelopen dagen.

Prima humeur

De acht jongens die gisteren en eergisteren uit het Thaise grottenstelsel zijn gered, zijn in een 'prima humeur' en hebben een sterk immuunsysteem. Dat zegt een hoge ambtenaar van het Thaise ministerie van Gezondheid.

Zo ziet de grot er van binnen uit:

De reddingsoperatie om twaalf jonge voetballertjes en hun coach uit een Thaise grot te halen, is in volle gang. Het gangenstelsel is verraderlijk, met steile stukken en nauwe gangen die onder water staan.

Het gaat over het algemeen vrij goed met hen, maar ze zijn wel verzwakt. Twee jongens tonen tekenen van een infectie. De vier die het eerst werden gered, jongens in de leeftijd van 14 tot 16 jaar, kunnen een 'normale' maaltijd weer aan. Ze kregen de eerste dagen alleen zacht voedsel. 

Geen enge beesten

De vier jongens die gisteren naar buiten kwamen, in de leeftijd van 12 tot 14 jaar, hadden een zeer lage lichaamstemperatuur, maar ook die voelen zich al beter.

Alle acht zeggen geen last te hebben van verminderd zicht, en ze kunnen al weer goed lopen. De jongens zijn in de grot 'geen gevaarlijke beesten' tegengekomen, zeggen ze.

Week in ziekenhuis

Alle jongens zijn onderzocht op infecties. Mochten labresultaten uitwijzen dat zij helemaal gezond zijn, dan mogen ze eindelijk hun ouders in de armen vallen. De familie van de eerste geredde groep is al wel op bezoek geweest, maar moest achter glas blijven.

De jongens moeten ten minste één week in het ziekenhuis blijven ter observatie.

Van vermissing tot reddingsplan: Thaise jongens twee weken in grot

Twaalf Thaise voetballers en hun coach komen in een benarde situatie als zij op 23 juni in een grot lopen. Door het stijgende regenwater komen ze vast te zitten.

Meer op rtlnieuws.nl:

`