Ga naar de inhoud
Buitenland

Reddingsactie al uren gaande, geredde jongetjes nog niet met ouders herenigd

Veel agenten helpen bij de reddingsoperatie bij de grot.

De reddingsoperatie van de voetballertjes in een ondergelopen grot in Thailand, is vanochtend vroeg hervat met nog meer hulpverleners. De vier jonge voetballers die gisteren uit de grot werden gered, zitten op een aparte afdeling in het ziekenhuis.

De autoriteiten hebben de namen van de geredde jongens nog niet vrijgegeven, uit respect voor de gezinnen waarvan de kinderen nog vastzitten. De geredde jongetjes zijn gezond, maar zijn nog niet herenigd met hun ouders. Vanwege mogelijk infectiegevaar worden de jongetjes op een aparte afdeling in het ziekenhuis verzorgd.

Reddingsactie
Lees ook
Reddingsactie al uren gaande, geredde jongetjes nog niet met ouders herenigd

Familieleden kunnen de jongetjes wel zien door een glazen wand. De vier voetballertjes in het ziekenhuis willen graag eten, liet het hoofd van de reddingsmissie Narongsak Osotthanakorn weten. Volgens hem hebben ze vooral zin in Khao Pad Krapow, een Thais gerecht dat bestaat uit gehakt, basilicum en chili. 

Overlijden

De twaalf jeugdvoetballers en hun coach raakten vermist op 23 juni. De overige acht voetballertjes en hun coach zitten nog vast in de ondergelopen grot op vier kilometer afstand van de ingang. 

Van vermissing tot reddingsplan: Thaise jongens ruim twee weken vast in een grot:

Twaalf Thaise voetballers en hun coach komen in een benarde situatie als zij op 23 juni in een grot lopen. Door het stijgende regenwater komen ze vast te zitten. Vier van hen zijn nu gered.

Ze raakten ingesloten door water toen hevige regenval delen van het gangenstelsel in de grot blokkeerde. De reddingsoperatie is niet zonder gevaar. Een Thaise duiker overleed vrijdag in het grottenstelsel.

Dezelfde duikers

Volgens de autoriteiten is het waterpeil niet gestegen en loopt het team geen extra gevaar. Er wordt wel gevreesd voor het stijgende waterpeil vanwege stevige regenval die wordt verwacht. Het regenseizoen in Thailand is net begonnen en duurt tot oktober.

ZIE OOK: Familie Thaise voetballertjes opgelucht: 'Ik heb een hele tijd niet kunnen lachen'

Wel wordt er nog steeds water uit het grottenstelsel gepompt. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken gaan dezelfde duikers als gisteren weer terug de grotten in omdat die het stelsel kennen. Er worden in het water langs de route waar de kinderen langs moetren, nieuwe flessen met zuurstof neergelegd.

De premier Prayuth Chan-ocha zal vanmiddag de reddingsoperatie bezoeken.

Hier zitten de Thaise jongetjes vast, twee kilometer van de ingang van de grot:

De voetballertjes en hun coach kunnen geen kant op, omdat de gangen onder water staan door hevige regenval.

Meer op rtlnieuws.nl: