Buitenland

Eerste vier jongens uit Thaise grot bevrijd, reddingsoperatie vandaag hervat

09 juli 2018 00:01 Aangepast: 09 juli 2018 06:10
De bevrijde voetballertjes werden per helikopter naar het ziekenhuis gebracht. Beeld © AFP

Van over de hele wereld zijn de ogen gericht op de reddingsoperatie om een jeugdvoetbalteam en hun coach uit een grot in het uiterste noorden van Thailand te halen. Inmiddels zijn vier van de twaalf jongens in veiligheid gebracht.

De reddingsoperatie wordt vandaag hervat. Reddingswerkers gebruiken de komende uren om zich voor te bereiden op de tocht door het nauwe grottenstelsel. Afhankelijk van het weer kan de hele reddingsoperatie drie tot vier dagen duren.

Van vermissing tot reddingsplan:

Een overzicht van de gebeurtenissen rond de Thaise grot tot nu toe.

Operatie verloopt tot nu toe voorspoedig

Volgens de leiding van de reddingsoperatie zijn in totaal negentig duikers bij deze operatie betrokken, onder wie vijftig buitenlanders. De operatie is naar het zich laat aanzien voorspoedig verlopen. Grootste uitdagingen zijn de komst van meer regen en het risico dat zuurstof schaars wordt in de geïsoleerde holtes van de grotten.

Vrijdag kwam een 38-jarige Thaise duiker om het leven tijdens werkzaamheden in het grottenstelsel ter voorbereiding op de reddingsoperatie. De tocht naar de ingesloten jongens is zelfs voor ervaren duikers erg moeilijk en uitputtend. De tocht kan tussen de 5 en 6 uur duren.

Ingesloten door hevige regenval

De jongens verdwenen met hun coach op 23 juni tijdens een bezoek aan het grottencomplex Tham Luang. Water blokkeerde delen van het gangenstelsel in de grot. Pas vorige week werden ze getraceerd. Ze zaten vast op zo'n 4 kilometer van de ingang.

Zo ziet de Thaise grot er van binnen uit

Het gangenstelsel is verraderlijk, met steile stukken en nauwe gangen die onder water staan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore