Buitenland

OPCW concludeert: het was wel degelijk gifgas in Douma

06 juli 2018 19:33 Aangepast: 06 juli 2018 20:14
Beeld © AFP

Bij de aanval op het Syrische Douma door het regersingleger afgelopen april is chloorgas gebruikt. Dat concludeert het OPCW, de organisatie voor het verbod op chemische wapens, na onderzoek ter plekke.

In verschillende monsters zijn sporen gevonden van chloorgas, stelt de organisatie. Voor het gebruik zenuwgas vond de organisatie geen bewijs. De onderzoekers hebben in Douma twee plekken bezocht waar ze met ooggetuigen spraken en monsters namen. 

Op 7 april werd Douma, een van de laatste Syrische steden die nog in handen was van de rebellen, zwaar gebombardeerd. Daarbij vielen tientallen doden. Ooggetuigen en artsen spraken al direct over een aanval met gifgas, maar Syrië en bondgenoot Rusland ontkenden in alle toonaarden.  

Was het gifgas?

Nederlandse onderzoekers van TNO, waren vooraf hoopvol dat er iets gevonden kon worden, ondanks de vertraging.

Flinke vertraging

De missie van de OPCW kon pas met flinke vertraging beginnen. De onderzoekers werden door de regering lang buiten het gebied gehouden. Volgens de Russen was dat omdat het gebied te onveilig was door Westerse luchtaanvallen.  

De Syrische regering, dat in de burgeroorlog wordt gesteund door het Russische leger, heeft altijd volgehouden nooit chemische wapens te hebben gebruikt.  

De OPCW stelt alleen vast of een aanval is uitgevoerd met verboden wapens, niet wie daarvoor verantwoordelijk is. Eerder stelde de OPCW het systematisch gebruik vast in Syrië van strijd- en zenuwgassen als mosterdgas en sarin.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore