Ga naar de inhoud
Buitenland

Reddingsmissie Thailand gaat door na dood duiker: 'Hij stierf niet voor niks'

De omgekomen duiker Saman Kunan Beeld © Facebook

De dood van een duiker is een enorme klap voor de reddingsmissie in Thailand. Toch blijven de honderden reddingswerkers vastberaden om de twaalf voetballertjes en hun coach veilig uit het grottenstelsel te halen.

Leider van de duikers Apakorn Yuukongkaew zei: "Hij is niet voor niks gestorven. We gaan door." Volgens Apakorn zijn de omstandigheden in het grottenstelsel erg moeilijk. "Toen hij zuurstoftanks had afgeleverd, is hij op de weg terug bewusteloos geraakt. Een mede-duiker heeft geprobeerd hem te reanimeren en toen dat niet lukte hem te verplaatsen. Maar het was al te laat."

Saman Kunan

De duiker om wie het gaat is de 38-jarige Saman Kunan. De voormalige Thaise marineduiker had zich vrijwillig aangemeld om te helpen bij de reddingsoperatie. Vlak voor vertrek zei hij in een video: "We gaan de jongens thuisbrengen."

Kunan is omgekomen door zuurstoftekort. Zijn lichaam is overgebracht naar een vliegveld in Bangkok en wordt overgevlogen naar zijn woonplaats in Roi Et. Daar krijgt hij een uitvaart die betaald wordt door de overheid. 

Vlak voordat hij de fatale duik maakte, postte hij op Facebook nog trots een foto van het team waarvan hij deel uitmaakte. 

Miniatuurvoorbeeld

De laatste post van Saman Kunan op Facebook.

Medeleven

Op social media wordt de duiker een held genoemd: "Hij gaf als vrijwilliger zijn leven in een poging anderen te redden." 

Leegpompen

De dood van de duiker geeft nog maar eens aan hoe ingewikkeld het wordt om de jongens en de coach te redden. Een ervaren duiker doet er zes uur over om de plek te bereiken en de weg terug duurt vijf uur. De terugweg is korter door de stroming van het water. En dan te bedenken dat de meeste jongens niet eens kunnen zwemmen. 

Voorlopig zetten de reddingswerkers zich met man en macht in om de grot leeg te pompen voor de volgende hoosbui. Momenteel is het even droog, maar de verwachting is dat het snel weer veel gaat regenen. Ook zoeken reddingswerkers van bovenaf naar andere toegangswegen richting de jongens. 

Hier zitten de jongens vast:

De twaalf vermiste Thaise jongens en hun trainer zitten sinds 23 juni vast op 2 kilometer van de ingang van de grot.