Buitenland

Vader beschermt dochters tegen aanval ijsbeer, overlijdt zelf

05 juli 2018 09:26 Aangepast: 05 juli 2018 10:39
Archieffoto. Beeld © iStock

Een vader die samen met zijn twee dochters op pad was in een Canadees natuurgebied, heeft zijn eigen leven opgeofferd om zijn kinderen te redden. Toen er vanuit het niets een ijsbeer op hen af kwam stormen, bleef hij tussen het roofdier en zijn kinderen in staan. Zij konden daardoor vluchten, hun vader overleefde de aanval van de ijsbeer niet.

De 31-jarige vader liep met zijn jonge dochters op Sentry Island, in het noordelijke Canadese territorium Nunavut. Het gebied is populair onder vissers en jagers. 

IJsbeer afleiden

Volgens Canadese media dook er vanuit het niets een ijsbeer op, die op het groepje af kwam stormen. Om zijn dochters te beschermen, ging de vader tussen hen en de beer instaan. De meisjes konden vervolgens wegrennen richting een boot, en daar via de radio om hulp vragen.

De vader bleef alleen achter om zo de beer af te leiden en zijn dochters tijd te gunnen om weg te komen. De man werd vervolgens aangevallen, terwijl een van de meisjes via de radio op de boot om hulp riep. Maar die kwam voor hun vader te laat: hij overleefde die aanval niet. De kinderen bleven ongedeerd. Een groep jagers heeft de ijsbeer uiteindelijk doodgeschoten.

Aanval door ijsbeer zeldzaam

Aanvallen van ijsberen op mensen zijn vrij zeldzaam. Volgens het vakblad Wildlife Society Bulletin zijn er tussen 1870 en 2014 in totaal 73 aanvallen geweest. Daarbij vielen in totaal 20 doden en 63 gewonden.

Veel van die aanvallen werden gedaan door jonge beren die honger hadden. Door de opwarming van de aarde en het daarmee gepaard gaande smelten van de ijsmassa, wordt het leef- en jaaggebied van de dieren steeds kleinder, waardoor ze niet meer genoeg voedsel kunnen vinden. 

Kijken door de ogen van een ijsbeer 

Amerikaans wetenschappers hebben een hoofdcamera aan een ijsbeer 'meegegeven', om te zien hoe de dieren te lijden hebben onder klimaatverandering.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore