Buitenland

Trump dreigt NAVO: 'VS is niet het grootste spaarvarken ter wereld'

04 juli 2018 05:45 Aangepast: 04 juli 2018 07:04
Beeld © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de NAVO-landen opnieuw laten weten dat ze meer geld uit moeten geven aan defensie.

Bij de NAVO-top, volgende week in Brussel, zal hij de deelnemende landen onder druk zetten en vertellen dat de Verenigde Staten niet het 'grootste spaarvarken van de wereld is', zegt zijn woordvoerder.

Brief op poten

Gisteren werd via The New York Times al bekend dat Trump enkele NAVO-landen, waaronder Nederland, een brief op poten heeft gestuurd waarin de landen werden aangespoord hun defensieuitgaven te verhogen tot 2 procent van het bruto binnenlands product, zoals in 2014 is afgesproken. In de brief zou Trump impliciet dreigen met verminderde Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa.

Juist vorige week werd bekend dat het Pentagon onderzoek doet naar het verminderen van de Amerikaanse troepen in Duitsland. Met name Duitsland krijgt kritiek van Trump. Het land heeft een voorbeeldrol in de NAVO, vindt de Amerikaanse president.

'Nee!': Mark Rutte wijst Trump terecht in Witte Huis

Premier Rutte is te gast bij Donald Trump in het Witte Huis. Tijdens een gezamenlijk persmoment zet Rutte zijn collega even op z'n plek als het gaat over de Amerikaanse onderhandelingen met de Europese Unie.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore