Buitenland

Deze Vlaming zocht ingesloten voetballertjes Thailand: 'Gevaar nog niet geweken'

03 juli 2018 14:55 Aangepast: 03 juli 2018 17:08
Ben Reymenants: "De afgelopen dagen waren heel erg zwaar." Beeld © YouTube

Op de schouders van de Belgische duiker Ben Reymenants rustte de afgelopen dagen een zware last. Hij was betrokken bij de zoektocht naar de Thaise voetballertjes en hun begeleider, die vastzitten in een ondergelopen grottenstelsel.

Gisteravond (lokale tijd) werden ze levend gevonden, maar het gevaar is nog niet geweken. "Het is donker en de verzwakte kinderen kunnen niet zwemmen of duiken."

Reymenants, die een duikschool op het Thaise eiland Phuket heeft, is gespecialiseerd in duikexpedities in grotten, maar bij deze reddingsoperatie bleef hij op het droge. De Thaise overheid had hem ingevlogen om gebruik te kunnen maken van zijn deskundigheid.

Hier zitten de jongens vast:

De jongens zitten zo'n twee kilometer van de ingang van de grot.

'Kinderen hebben nog een heel leven voor zich'

De Belgische duikspecialist staat ons te woord vanaf het vliegveld van Phuket. Na de uitputtende zoektocht in de buurt van Chiang Rai mocht hij naar huis, maar hij blijft de komende tijd oproepbaar voor het Thaise leger. Voor het geval dat. Want de twaalf kinderen en hun begeleider zijn dan wel gevonden, het kan nog weken duren voordat ze uit het grottenstelsel kunnen.

"De afgelopen dagen waren heel erg zwaar", zegt Reymenants tegen RTL Nieuws. "We zochten naar kinderen met nog een heel leven voor zich. Dat zorgde voor een hoge druk. Het waren lange, uitputtende dagen van 10 tot 12 uur in de grot. Alleen eten en slapen deden we buiten."

Miniatuurvoorbeeld

Er werden ontelbare kilometers touw gespannen in de grot om de weg terug te kunnen vinden. "En we hebben de verbindingen tussen drie verschillende grotsystemen onderzocht", zegt Reymenants. Die zoektocht werd extra bemoeilijkt door het slechte weer.

'Water leek op café latte door heftige stroming'

"Bij aankomst leek het water nog het meest op café latte door de modder en heftige stroming. Alles gebeurde op de tast met handen en voeten. Het vorderde niet, per dag werd hooguit tweehonderd meter afgelegd. De laatste dag ging het een heel stuk sneller. Uiteindelijk hebben leden van de Thaise marine ze gevonden."

Reynemants heeft de kinderen niet met eigen ogen gezien. De Britten hebben een filmpje gemaakt, daarna is de zorg van de kinderen overgenomen door Thaise hulpverleners. "Zo op het oog is de mentale gezondheid van de kinderen best wel goed. Ze hadden best wel honger, zijn erg dun en hebben geen spierkracht meer op hun benen."

Miniatuurvoorbeeld

Of het gevaar nu met zekerheid geweken is, durft Reymenants niet te zeggen. "Dat hopen we, maar nu volgt het echte werk. Tijdens het droogseizoen kun je de grot gemakkelijk in en uit lopen. Nu die onder water staat, draaien er hele zware pompen om het water te laten dalen. Dat is gedeeltelijk gelukt, maar er is weer heftige regen op komst. Dat kan al het werk ongedaan maken."

'Verzwakte kinderen kunnen niet zwemmen of duiken'

Volgens Reymenants is de grote vraag hoe de kinderen uit de grot moeten komen. "De kleinste doorgangen zijn slechts 80 centimeter breed. Het is donker en de kinderen kunnen niet zwemmen of duiken. En dan zijn ze ook nog eens verzwakt."

Aanvankelijk werd gedacht aan een spoedcursus duiken, maar daartegen wordt geadviseerd door andere landen. "Het is waarschijnlijk dus wachten tot het water twee meter zakt. Dan kunnen de kinderen met een reddingsvest uit de grot worden gedreven. Ze hoeven dan maar hooguit een paar seconden onder water."

Reddingsactie domineert nieuws in Thailand

De twaalf tieners van elf tot zestien jaar oud en hun trainer verdwenen op 23 juni tijdens een bezoek aan het grottencomplex. Ze hadden sindsdien geen teken van leven gegeven. De enorme reddingsactie domineert al dagenlang het nieuws in het Thailand.

Boren is extreem gecompliceerd

Afwachten is de veiligste optie, maar het regenseizoen duurt nog tot oktober. Daarom wordt ook gezocht naar een manier om de kinderen vanaf de buitenkant uit de grot te halen. Zo wordt naar een andere ingang gezocht of een manier om een tunnel te boren om ze te bereiken.

Moeilijkheid is dat een tunnel boren die groot genoeg is om mensen door heen te voeren, lastig is maar bovenal veel tijd zal nemen. Volgens experts zit de groep in een relatief kleine ruimte die boren extreem gecompliceerd maakt.

De jongens uit de grot halen met behulp van duikers zou de snelste wijze van evacueren zijn, maar ook de gevaarlijkste methode. De jongens naar buiten halen is eenvoudiger met behulp van duiklijnen, zuurstoffenflessen die langs de route staan en glow sticks die de route verlichten. Toch wordt ook dat als een zeer gevaarlijke methode beschouwd.

Zo zitten de Thaise voetballertjes opgesloten in de grot

Reddingswerkers hebben de twaalf vermiste Thaise jongens en hun trainer gevonden in de grot waar ze sinds 23 juni vastzitten: "We komen, het komt goed."
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`