Buitenland

Rutte had 'eerlijk en stevig gesprek' met Trump

02 juli 2018 23:33 Aangepast: 03 juli 2018 13:55
Rutte staat de pers te woord in Washington. Beeld © ANP

Premier Rutte en de Amerikaanse president Trump hebben gesproken over onder meer het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. Rutte heeft erop aangedrongen om escalatie te voorkomen.

Maar eerst sneed Rutte de ramp aan met vlucht MH17, vertelde de premier na afloop van zijn eerste bezoek aan Trump in het Witte Huis.

ZIE OOK: Donald Trump: 'Relatie met Nederland beter dan ooit'

Hij heeft de VS 'zeer bedankt' voor de steun bij het onderzoek naar de toedracht. Nederland had de Amerikanen op dit punt niets te vragen, 'want Amerika doet al alles wat wij vragen'.

Die eensgezindheid ontbrak bij de bespreking van de dreigende handelsoorlog tussen de VS en de EU. Toen was de toon 'open en stevig bij tijd en wijle'. Maar dat hoort ook zo, want zo gaat dat volgens Rutte in een familierelatie.

Mark Rutte wijst Trump terecht in Witte Huis

Tijdens een gezamenlijk persmoment zet Rutte zijn collega even op z'n plek als het gaat over de Amerikaanse onderhandelingen met de Europese Unie.

Export groter

Rutte wees Trump er ook op dat de Amerikaanse export naar Nederland juist groter is dan de import uit Nederland. Tussen de EU en de VS is het omgekeerde het geval, een doorn in het oog van de president.

De handel met Nederland levert ook de VS honderdduizenden banen op, zei Rutte. Hij sprak met instemming van Trump de ambitie uit daar een miljoen van te maken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`