Buitenland

Deskundige lichaamstaal over handdruk met Trump: 'Rutte was helemaal zichzelf'

02 juli 2018 20:41 Aangepast: 02 juli 2018 20:43
Trump en Rutte voor het witte huis. Beeld © CNN

Wie knipperde met zijn ogen heeft het gemist, maar Mark Rutte gaf iets na achten president Donald Trump een hand voor het Witte Huis. "Het was een opvallend vriendelijke ontmoeting", zegt lichaamstaal expert Frank van Marwijk.

Rutte kwam met een auto voorrijden bij het Witte Huis. Trump stond hem al op te wachten in de deuropening. De handdruk was snel en soepel. Beide heren legden hun handen op elkaars bovenarmen. 

"Het zag er vriendelijk uit", vertelt Van Marwijk. Hij schreef een boek over lichaamstaal. "Je verwacht natuurlijk dat Trump Rutte onderuit trekt of dat het ongemakkelijk wordt, maar dat gebeurde niet."

Zo zag de handdruk eruit

Een soepel ontvangst van Rutte door Trump.

Joviaal

"Rutte is altijd heel joviaal als hij ergens binnenkomt. Een schouderklopje hier, een handdruk daar en soms steekt hij zijn hand op. Dat is niet gemaakt. Zo is hij gewoon", zegt Van Marwijk. 

Bij Trump is de handdruk alles behalve natuurlijk. "Trump denkt er meer over na. Toch lijkt hij geen controle te hebben over zijn eigen handbewegingen."

Gelijkwaardig

Trump heeft vrijwel altijd zijn handpalmen omhoog als hij iemand een hand geeft. "Dat verwacht je niet. Machthebbers hebben normaal gesproken hun handpalmen schuin naar beneden. Managers doen dat ook vaak, maar Trump dus niet."

Rutte was volgens Van Marwijk een gelijkwaardige partner op het moment van de handdruk. "Het was niet zoals bij Bush en Balkenende. Rutte heeft het goed gedaan."

Meer dan een handdruk

Ondanks dat het 'maar' een handdruk is, mag dit moment niet onderschat worden, vindt Van Marwijk. "Iedereen zag dit. Dit was een belangrijk moment voor de Nederlandse betrekkingen met de Verenigde Staten. Amerikaanse diplomaten zien nu ook hoe Trump en Rutte met elkaar omgaan."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore