Buitenland

Seks? Daar moet je in Zweden vanaf morgen toestemming voor vragen

30 juni 2018 21:51 Aangepast: 01 juli 2018 14:59
Archieffoto. Beeld © ANP

Vanaf morgen moet je in Zweden toestemming vragen als je seks wilt hebben. Doe je dat niet, dan ben je strafbaar en kun je zelfs veroordeeld worden voor verkrachting.

De wet is omstreden, omdat niet duidelijk is wat precies geldt als nadrukkelijke toestemming. "De boodschap is simpel: je moet aan de persoon met wie je seks wilt vragen of hij het ook wil. Als je er niet zeker van bent, moet je het laten'', zei premier Stefan Löfven bij de introductie van de wet in 2017.

Veroordeling

Eerder was het in Zweden zo dat een verbale of non-verbale weigering van seks nodig was om tot een veroordeling voor verkrachting te komen. Nu is dat dus omgekeerd: je hebt een verklaring nodig om aan te tonen dat de seks vrijwillig was. De wet volgt op de #MeToo-discussies.

In deze video wordt uitgelegd wat er aan de wet ten grondslag lag:

De verkrachting van een 15-jarig meisje door drie 19-jarige jongens schudde de Zweedse politiek op.

Er is zelfs een app ontwikkeld waarin je met een Zweedse vorm van DigiD de toestemming vastlegt. Critici zijn bang dat de app juist leidt tot misbruik. Dat men denkt alles met de ander te mogen doen, omdat er een overeenkomst is getekend.

LegalFlings

In Nederland is er een soortgelijke app ontwikkeld: LegalFlings. Bedenker Arnold Daniëls zei hierover eerder tegen RTL Nieuws "Deze applicatie is bedoeld voor twee welwillende personen. Nu zijn er soms gevallen waarbij het niet duidelijk is wat de een wel of niet wil, waardoor de ander soms onbedoeld over de schreef gaat. Dat moet LegalFlings voorkomen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore