Ga naar de inhoud
Buitenland

Thailand bidt voor jeugdteam dat al een week vastzit in een grot

Reddingswerkers in de grot Beeld © EPA

Twaalf voetballertjes en hun trainer zitten inmiddels een week vast in een grot in Thailand. Reddingswerkers hebben nog steeds hoop dat ze er levend uit kunnen komen, al is er al die tijd geen teken van leven geweest.

De fietsen en voetbalschoenen van de jongens werden zaterdag voor de grot in de noordelijke provincie Chiang Rai gevonden. Ze waren er na een wedstrijd met hun coach naartoe gegaan. Het gangenstelsel liep plotseling onder water. De voetballers werden daar vermoedelijk door verrast.

Miniatuurvoorbeeld

Tijdens het vrijdaggebed werd op veel plekken voor de vermisten gebeden. Foto: EPA 

Geen spoor

Er wordt met man en macht al de hele week naar de vermisten gezocht. Daar werken onder meer de Thaise marine, Britse grotduikexperts en een Amerikaans militair team aan mee. Duikers hebben inmiddels zo'n 3 kilometer door het pikzwarte water in de grotten gezwommen, maar hebben geen spoor van de vermisten gevonden. 

Ook wordt geprobeerd het water uit de grot te pompen. Maar omdat het regenseizoen is in Thailand, komt er ook steeds nieuw water naar binnen. Afgelopen week mislukte het om een gat in de zijkant van de berg te boren en zo bij de vermisten te komen. 

Geoefend

Ondertussen hebben reddingswerkers een oefening gehouden met het vervoeren van gewonden door het onherbergzame terrein, voor het geval de vermisten worden gered. Ook worden er voedeslpakketten naar beneden gegooid door een opening aan de bovenkant. De hoop is dat het de vermisten bereikt. 

Miniatuurvoorbeeld

Het vervoeren van gewonden wordt geoefend. Foto: EPA

In Thailand wordt het nieuws over de vermissing op de voet gevolgd. Op veel plekken wordt gebeden en ook op social media wordt medeleven getoond en de hoop uitgesproken dat ze nog in leven zijn. 

Nog hoop

Het is eerder gebeurd dat iemand een week vastzat in de grot en er alsnog leven uitgekomen is. Het grottenstelsel kent meerdere grotere kamers, die waarschijnlijk nog niet helemaal onder water staan.

Meer op rtlnieuws.nl:
'We moeten ze vandaag vinden': wanhopige zoektocht naar Thaise voetballertjes in grot