Buitenland

Luchthaven op toeristeneiland Bali dicht door vulkaanas

29 juni 2018 08:53 Aangepast: 29 juni 2018 08:55
Vulkaan Agung spuugt een rookpluim van 2,5 kilometer uit. Beeld © EPA

De internationale luchthaven van het Indonesische toeristeneiland Bali is zeker tot vanmiddag 13.00 uur (Nederlandse tijd) gesloten vanwege een aswolk.

Die wordt veroorzaakt door een uitbarsting van de vulkaan Agung, die een rookpluim van 2,5 kilometer hoog uitspuugt.

De sluiting van luchthaven Ngurah Rai bij de stad Denpasar heeft tot nu toe gevolgen voor ruim 16.000 passagiers. Zeker 38 internationale en 191 lokale vluchten zijn geannuleerd. Ook de vliegvelden Banyuwangi en Jember op Oost-Java zijn tijdelijk dicht.

Hierom kan een vliegtuig niet door een aswolk heen vliegen

Waarom kunnen vliegtuigen niet door een aswolk heen?

Agung zorgt vaker voor verstoring van het vliegverkeer op Bali. Vorig jaar november waren twee dagen geen vluchten van en naar het eiland vanwege een uitbarsting. Duizenden mensen rondom de vulkaan werden toen geëvacueerd. 

Dreigingsniveau nog niet verhoogd

Vandaag hebben ruim driehonderd bewoners binnen een gevarenzone van 4 kilometer het gebied vrijwillig verlaten. De autoriteiten houden de omstandigheden nauwlettend in de gaten, maar verhoogden het dreigingsniveau voor de vulkaan nog niet.

Luchtvaartmaatschappijen mijden het vliegen door vulkaanas, omdat dit schade kan veroorzaken aan vliegtuigmotoren, brandstof- en koelsystemen kan verstoppen en het zicht kan belemmeren.

Meer op rtlnieuws.nl: