Ga naar de inhoud
Buitenland

Nederland neemt 20 migranten vluchtelingenboot Lifeline op

Vluchtelingen op de boot Lifeline met zo'n 230 vluchtelingen. Beeld © EPA

Nederland neemt 20 van de ruim 230 vluchtelingen op van het schip Lifeline waarop zij de afgelopen dagen vastzaten. De boot mag aanleggen in de haven van Malta.

Joseph Muscat, de premier van Malta, maakte bekend op een persconferentie dat Nederland een van de acht EU-landen is die hebben toegezegd vluchtelingen over te nemen. 

Vijf dagen stil gelegen

De Lifeline heeft vijf dagen vrijwel stil gelegen op de Middellandse Zee in de hoop een Italiaanse of Maltese haven te mogen binnenvaren. Aan boord zijn zo'n 230 voor de kust van Libië opgepikte migranten van wie velen zeeziek zijn geworden door het slechte weer.

Eenmalige geste

Het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid benadrukt dat het om een eenmalige geste gaat, uit humanitaire overwegingen. ​Mark Harbers Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid zegt dat mensensmokkel niet mag lonen. "Het kabinet is dan ook van mening dat met het overnemen van migranten die irregulier via smokkelnetwerken Europa trachten in te reizen een verkeerd signaal wordt afgeven. Tegelijkertijd kan het niet zo zijn dat er door de EU geen oplossing wordt gevonden nu andermaal een groep migranten zich langdurig in een zeer moeilijke situatie bevindt."

Behalve Nederland hebben ook België, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Portugal en Malta zelf toegezegd opvarenden op te vangen, zei de Maltese premier Joseph Muscat eerder. Duitsland en Frankrijk hadden dat al bevestigd.

'Krankzinnig besluit

De PVV spreekt in een reactie van een "krankzinnig besluit". "Hoe haalt u het in uw hoofd deze gelukszoekers hier op te vangen?", vragen Geert Wilders en zijn fractiegenoten Sietse Fritsma en Vicky Maeijer aan het kabinet. Regeringspartij D66 begroet het besluit echter instemmend. 

Meer op rtlnieuws.nl: