Ga naar de inhoud
Buitenland

Nikki bezoekt hondenfestival in China: 'Verbijsterend, zoveel leed'

Honden worden in kleine kooien gepropt om vervolgens geslacht te worden. Beeld © AFP

Ondanks de hevige kritiek op de barbaarse toestanden is het omstreden hondenfestival in het Chinese Yulin 'grootser en gruwelijker dan ooit'. Dat zegt Nikki Botha, waarnemer voor Bont voor Dieren. Nikki bezoekt het festival dat nu gaande is om misstanden aan de kaak te stellen. "Het geblaf en gekrijs van de dieren gaat door merg en been."

Ze was ooit een echte carrièrevrouw, die hoge hakken droeg én designerkleding. Maar toen de 45-jarige Nikki Botha via een organisatie hoorde over gruwelijke dierenmishandeling, werd alles anders. Ze stopte met haar carrière, met het eten van vlees en wilde haar leven alleen nog maar gaan wijden om misstanden aan de kaak te stellen. "Pas als we de beelden van dierenmishandeling kennen, kan het stoppen", vertelt ze telefonisch vanuit haar hotel in China.

Twee dagen geleden is ze aangekomen. Gisteren bezocht ze als waarnemer het hondenfestival Yulin, in het zuiden van China. 

Miniatuurvoorbeeld

Erger dan normaal

Vorig jaar leek het er nog op dat het slachten van de duizenden honden verboden zou worden op het omstreden festival. Vanwege het groeiend dierenactivisme. Ook veel Chinezen walgen ervan, weet RTL Nieuws-correspondent Sjoerd den Daas. "Vooral in de steden, die steeds meer verwesteren, keuren ze de praktijken, ten strengste af."

ZIE OOK: Jesper at hond in China op bericht festival: 'Het smaakte best prima' 

Inspecteur Nikki heeft voor de derde keer het festival bezocht. Tegen haar verwachting in, is er volgens haar niets veranderd. "Ik vind het juist erger en gruwelijker dan voorgaande jaren", zegt ze. "Omdat de aandacht rond het festival dit jaar minder is en er minder waarnemers zijn, pakken de restauranthouders dit jaar de gelegenheid aan om nog groter uit te pakken."

Nikki, die met zeven anderen op het festival is, valt op als westerling tussen alleen maar Chinezen: "Als restauranthouders ons zien, sluiten ze gordijnen of beginnen ze met parasols of paraplu's te wapperen zodat we niet kunnen zien wat er gebeurt. We worden ook achtervolgd door mensen. Ook door politie."

Miniatuurvoorbeeld
Het vlees wordt gehakt. Foto: NIkki Botha

Rijen met mensen

Het festival wordt gehouden in een grote, lange straat. Daar zitten honderden restaurantjes met tafels die vol staan met schalen vlees. "Het is dit jaar krankzinnig druk in de restaurantjes. Er staan rijen met mensen voor de deur. De bezoekers zijn 35 jaar en ouder. Er wordt ook veel drank gedronken."

De honden, gepropt in kooien, worden veelal met scooters vervoerd. Handelaren kopen de honden op, de meesten worden gestolen, weet Nikki. "Honden worden geschopt en met kettingen om hun hals over straat getrokken. Het slachten gebeurt achter de deurtjes van de restaurants. Dat zie je niet omdat dat niet meer mag. Maar geblaf en gekrijs van de dieren gaat door merg en been. Verbijsterend, zoveel leed."

Neuzen drijven rond

Volgens Nikki worden de dieren voor hun dood nog flink opgefokt, onder meer door met stokken te slaan. "Daardoor maken ze adrenaline aan, wat goed schijnt te zijn voor het vlees. Het zou daardoor lekkerder smaken." Daarna wordt de vacht van de dieren gehaald met branders en recht voor de ogen van de bezoekers met grote messen in stukken gesneden. 

Je ziet en ruikt dat het om hondenvlees gaat, zegt Nikki: "De geur is herkenbaar. En je ziet in sommige wokken ook de neuzen en poten van de honden ronddrijven. De smaak schijnt vergelijkbaar te zijn met dat van steak."

Volgens Nikki zijn de restaurants smerig en houden de eigenaren zich aan geen enkele hygieneregels. "Het is dus ook nog eens heel ongezond om te eten. De mensen krijgen vlees vol ziektes binnen."

Miniatuurvoorbeeld
Een restauranthouder bewerkt het hondenvlees. Foto: Nikki Botha

Eeuwenlange traditie 

Het eten van hond, en ook dat van kat, is in China al honderden jaren een traditie. "Maar het aantal Chinezen dat dit vlees eet, is relatief klein", weet RTL Nieuws-correspondent Sjoerd den Daas. "Vooral op het platteland in het zuiden en noord-oosten van China staat hond op het menu. In de steden die steeds meer verwesteren, zie je dat honden steeds meer als huisdier worden gehouden." Een huisdier houden, was lange tijd verboden in China maar het is in de grote steden in opkomst. Den Daas: "Ik kom hond zelden tegen op de menukaarten van restaurants."

Chinezen die wel hond eten, beschouwen de dieren zoals wij kippen en varkens zien. "En die dieren worden in westerse landen ook lang niet altijd goed behandeld", vertelt waarnemer Nikki. "We kunnen dus nu wel heel erg naar China wijzen, omdat het om honden gaat, maar dierenmishandeling gebeurt overal. In China zie je de gruwelijkheden alleen recht voor je ogen gebeuren, in andere landen gebeurt het achter gesloten deuren. Maar het gebeurt. Ook in Nederland." 

Miniatuurvoorbeeld
Een hond wordt aangevoerd. 

Bewustzijn

Nikki's doel is uiteindelijk dat het hondenfestival in China nooit meer wordt gehouden. Of dat geen kansloos gevecht is? "In China wonen dan wel een miljard mensen, de weerstand neemt toe. Als we de beelden blijven verspreiden en erover blijven rapporteren, geloof ik echt dat dit gaat stoppen." 

Maar er is nog een doel dat zij en de Bont voor Dieren heeft: "We hopen ook dat er meer bewustzijn komt bij Nederlanders. Dat mensen nadenken over hoe hun vlees en hun kleding wordt gemaakt. Ook in hun eigen land." Hoe ze haar werk volhoudt? "Het is gruwelijk om hier rond te lopen en de zielige beesten te zien. Wat dat met mij doet? Dat doet er niet toe. De pijn die de dieren voelen, is een miljoen keer groter. Daar gaat het om."