Buitenland

Beroemde gorilla die gebarentaal kende, overleden

21 juni 2018 17:02 Aangepast: 21 juni 2018 17:13
Koko met een gitaar. Beeld © FolsomNatural / Flickr

Een gorilla die beroemd werd omdat ze gebarentaal leerde, is in haar slaap overleden. Koko werd 46 jaar oud.

De westerse laaglandgorilla werd op 4 juli 1971 geboren in de dierentuin van San Francisco als Hanabi-ko, Japans voor 'vuurwerk kind'.

Een jaar later begon Penny Patterson het jonge dier de beginselen bij te brengen van gebarentaal, aangepast voor de apenhand. De psychologe zette het leerproces en haar primatenonderzoek voort in Stanford en daarna in de Santa Cruz Mountains. 

Miniatuurvoorbeeld
Penny Patterson (links) en een jonge Koko in 1976.

Koko kreeg gezelschap van haar soortgenoot Michael en, toen deze in 2000 overleed, van Ndume. Uiteindelijk kende Koko meer dan duizend gebaren, waaronder de opgestoken middelvinger, om met mensen te communiceren. Meestal nam ze zelf het initiatief tot een woordeloos gesprek.

Verdrietig na overlijden acteur Robin Williams

Beweerd werd dat de slimme gorilla, die ook een behoorlijk aantal Engelse woorden herkende, bij IQ-tests uitkwam op een score van tussen de 70 en 95. Ze kreeg extra bekendheid door een katje te adopteren als huisdier en door de opmerking van haar verzorgster dat Koko erg verdrietig was na het overlijden van de acteur Robin Williams, die ze in 2001 had ontmoet.

Bekijk hier enkele van de gebaren die Koko kende

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore