Buitenland

Vicepremier Italië: 'Stuur boot met vluchtelingen naar Nederland'

21 juni 2018 16:21 Aangepast: 21 juni 2018 17:10
Een boot van de Italiaanse kustwacht heeft migranten opgepikt in de Middellandse Zee. Beeld © AFP

Italië weigert het reddingsschip Lifeline, dat vaart op de Middellandse Zee, toe te laten met een paar honderd vluchtelingen aan boord. "Ga maar met die mensen naar Nederland", zegt vicepremier Matteo Salvini. De Lifeline zou onder de Nederlandse vlag varen.

Het schip zou de vluchtelingen tegen de wil van de Italiaanse kustwacht hebben opgepikt voor de kust van Libië. "Maak je tocht maar wat langer", zegt vicepremier Salvini in een filmpje op zijn Facebookpagina. "Deze nephulporganisatie komt Italië niet meer in."

Italië trekt een grens

Het schip vaart weliswaar onder Nederlandse vlag, maar is eigendom van de Duitse hulporganisatie Mission Lifeline. Eind vorige week kwamen verschillende Italiaanse ministers in actie tegen de reddingsschepen van buitenlandse hulporganisaties die migranten oppikken in de Middellandse Zee en vervolgens afleveren in Italiaanse havens.

Italië heeft sinds kort een nieuwe regering. Die wil niet langer onbeperkt migranten opnemen en vindt dat andere Europese landen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Salvini kondigde vorige week al aan geen buitenlandse hulpschepen meer in Italiaanse havens te willen toelaten.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat meldt dat het reddingsschip Lifeline helemaal niet geregistreerd staat in Nederland. Aan het schip wappert wel een Nederlandse vlag, waarmee de eigenaar doet alsof het schip in Nederland is geregistreerd.

Vluchtelingen vast op Aquarius

De discussie over migranten liep hoog op doordat de Aquarius, een schip met 600 migranten aan boord, niet in Italië mocht aanleggen. De nieuwe Italiaanse regering weigerde de toegang tot de havens.

Meer op rtlnieuws.nl:
Italië: Nederlandse schepen moeten stoppen met oppikken migranten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore