Ga naar de inhoud
Buitenland

Geen enkel Noord-Afrikaans land wil migranten opvangen

Een boot met migranten bij het Spaanse Cádiz Beeld © Reuters

Europese leiders willen graag dat migranten die uit de Middellandse Zee zijn opgepikt, buiten Europa worden opgevangen, maar voorlopig lijkt geen enkel land in Noord-Afrika daartoe bereid.

"Nog niet", zegt EU-commissaris Dimitris Avramopoulos van Migratie. Het idee is om economische migranten en vluchtelingen te scheiden op 'ontschepingsplatforms' buiten de EU, bijvoorbeeld in Tunesië.

Vluchtelingenverdrag Genève als leidraad

Dat wordt geen Guantanamo Bay, maar een veilige plek vanwaar de VN-organisaties IOM en UNHCR mensen die recht op bescherming hebben kunnen herplaatsen naar Europa, zegt Avramopoulos. "Het Vluchtelingenverdrag van Genève is onze leidraad." Voor economische migranten wordt volgens hem een 'waardige terugkeer' geregeld.

De Europese Commissie organiseert zondag een minitop met de leiders van minstens tien EU-landen om oplossingen voor het migratievraagstuk te vinden. Ook premier Mark Rutte is daarbij, "Samen kunnen we bergen verzetten", vindt Avramopoulos, die waarschuwde dat de toekomst van Europa op het spel staat. 

Tekort van 1,2 miljard euro

Niet alleen de Europese grens- en kustwacht wordt fors uitgebreid, ook zou het Europese Ondersteuningsbureau voor Asielzaken (EASO) moeten worden uitgebouwd tot een echte 'Asiel Autoriteit'.

De EU-landen moeten verder meer doen om de oorzaken van illegale migratie vanuit Afrika weg te nemen, zegt Avramopoulos. Er is een tekort van 1,2 miljard euro in het Afrika-fonds van de EU. Hij riep de lidstaten op er snel 500 miljoen euro in te storten.

Avramopoulos maande de lidstaten verder om zogenoemde terugkeerbesluiten van uitgeprocedeerde asielzoeker ook echt uit te voeren en meer te doen tegen het gereis van asielzoekers door de EU. Vanwege dat laatste heerst binnen de Duitse regering een crisissfeer.

Italië weigert boot met migranten, Spanje schiet te hulp:

De nieuwe Italiaanse regering weigerde ze de toegang tot de havens in het land. 600 Afrikaanse migranten zaten een tijdlang op zee vast, maar nu is er toch een oplossing voor ze.