Buitenland

Trump staakt omstreden kinderdetentie aan grens

20 juni 2018 20:04 Aangepast: 21 juni 2018 09:26
Beeld © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump maakt een einde aan het omstreden beleid om kinderen van illegalen na aankomst in de VS te scheiden van hun ouders en apart te detineren. Illegale immigranten met kinderen krijgen bovendien voortaan voorrang bij de afwikkeling van de procedures.

Trump heeft daartoe een decreet ondertekend, waarvan een regeringsofficial de strekking al had onthuld. Over het tot dusver gevoerde beleid was zowel binnen als buiten de VS veel ophef ontstaan.

'We willen veiligheid voor ons land'

Trump is echter niet van plan een eind te maken aan zijn beleid van 'zero tolerance' ten aanzien van mensen die illegaal de grens oversteken en naar zijn zeggen voor veel criminaliteit zorgen.

ZIE OOK: Einde aan omstreden immigratiebeleid VS, of toch niet? Vijf vragen en antwoorden

"We willen veiligheid voor ons land. Tezelfdertijd hebben we ook mededogen", aldus de president. "Het gaat dus om families bijeen te houden terwijl we er tevens voor zorgen dat we een zeer effectieve en stevige grens krijgen."

Grote maatschappelijke verontwaardiging

Beelden van jonge kinderen in kooien en geluidsfragmenten van huilende peuters die om hun moeder of vader riepen, zorgden voor grote maatschappelijke verontwaardiging onder zowel geestelijk leiders als topmensen uit het zakenleven. First lady Melania Trump was een van de eersten die aandrong op medeleven. Ook in politiek Den Haag was er ophef. Premier Rutte repte van een schrijnende situatie.

Het Huis van Afgevaardigden stemt waarschijnlijk morgen over twee wetsontwerpen, die het scheiden van families definitief moeten voorkomen en die andere problemen ten aanzien van immigratie oplossen. Republikeinen hebben gezegd dat het onzeker is of deze voorstellen een meerderheid halen.

Illegale kinderen VS gescheiden van ouders

Tegenstanders vinden het beleid onmenselijk en on-Amerikaans: "Ik bleef maar denken aan mijn eigen kleinkinderen."

Meer op rtlnieuws.nl:

`