Ga naar de inhoud
Buitenland

Canadezen kunnen straks legaal wiet kopen

Archieffoto. Beeld © AFP

In Canada wordt het kopen van marihuana legaal. De Senaat heeft in ruime meerderheid een wet aangenomen die dat mogelijk maakt.

Het kopen en recreatief gebruiken van marihuana wordt waarschijnlijk vanaf september toegestaan. In de wet is precies vastgelegd hoe de drugs geteeld, gedistribueerd en verkocht mogen worden.

In de meeste staten komen er speciale 'wietwinkels'. In sommige staten mag geblowd worden op straat, in andere juist weer niet. Ook de leeftijd verschilt per staat.

8 tot 12 weken

Het gaat volgens de Canadese nieuwszender CBC zo'n 8 tot 12 weken duren voordat wiet te koop is. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de wet op tijd aan te nemen om de verkoop vanaf 1 juli mogelijk te maken.

Premier Justin Trudeau en het Canadese kabinet moeten nu de startdatum voor de verkoop bepalen. Canada is het eerste land uit de G7 dat marihuana legaal maakt. In de Verenigde Staten is het in sommige staten, zoals Nevada, al toegestaan.

Deze moeder gebruikt cannabis voor haar kinderen

De kinderen van Shira Adler uit de VS hebben last van angst en stress. Daarom geeft Shira ze CBD, een stof uit cannabis en medicinale wiet: "Het houdt me stabiel en rustig."