Buitenland

Republikeinse senatoren keren zich tegen beleid Trump: kind hoort bij ouders

19 juni 2018 21:18 Aangepast: 20 juni 2018 06:13
Een opvangcentrum in het Texaanse McAllen, aan de grens met Mexico. Beeld © EPA

Alle Republikeinen in de Amerikaanse Senaat willen migrantenfamilies bij elkaar houden terwijl hun status wordt vastgesteld.

De leider van de Trumps Republikeinen in de Senaat Mitch McConnell kondigde dinsdag aan dat gewerkt wordt aan een oplossing voor het scheiden van kinderen van hun ouders. Dat zou dan in nieuwe wetgeving moeten worden vastgelegd.

Storm van kritiek losgebarsten

Sinds het van kracht worden van strengere regels half april zijn bijna 2000 kinderen van hun ouders gescheiden nadat de gezinnen vanuit Mexico illegaal de grens met de VS waren overgegaan. Omdat de volwassenen in afwachting van hun strafzaak worden vastgezet, worden de kinderen elders ondergebracht. In binnen- en buitenland is een storm van kritiek losgebarsten op het scheiden van ouders en kinderen.

Fragmenten van de geluidsopnames

Een anonieme klokkenluider maakte opnames van huilende kinderen die van hun ouders waren gescheiden.

"Ik denk dat we dit moeten oplossen, we moeten samenkomen en dit oplossen", sprak McConnell richting de Democraten. Nummer twee binnen de fractie John Cornyn zei dat het doel was binnen enkele dagen de kwestie op te lossen.

De leider van de Democraten in de Senaat wees nieuwe wetgeving af. Volgens Chuck Schumer is dat "niet de weg om te gaan" omdat Trump zijn beleid gewoon kan aanpassen.

De Republikeinen hebben een kleine meerderheid van 51 tegen 49 in de Senaat. Voor nieuwe wetgeving zijn zestig stemmen nodig.

Meer op rtlnieuws.nl:
Kritiek laat Trump koud: scheiden ouders en kinderen is boodschap voor illegalen

`