Buitenland

Opnames: van hun ouders gescheiden kinderen huilend bij grens VS

19 juni 2018 09:34 Aangepast: 19 juni 2018 12:07
Kinderen zijn apart gezet in een pand van de douane in Texas. Beeld © EPA

"Mama, papa!" Geluidsopnames van kinderen die snikkend roepen om hun ouders, gaan momenteel de wereld over. Het zijn kleine kinderen van migranten, die door beleid van de Amerikaanse president Trump worden weggehaald bij hun ouders.

Acht minuten duren de opnames die door onderzoekers van de nonprofit-organisatie ProPublica zijn verspreid. Ze zijn vorige week stiekem opgenomen door een klokkenluider in een pand van de Amerikaanse douane in Texas, aan de grens met Mexico. 

Je hoort kinderen huilen. Ze zouden tussen de 4 en 10 jaar oud zijn. Een federale agent 'grapt' op een gegeven moment: "Zo, we hebben een orkest hier. Wat we nog missen is een dirigent."

De opnames:

Kinderen zeggen dat ze onder meer komen uit El Salvador, Guatemala en Honduras. Ze blijven roepen om hun ouders. "Mag ik dan misschien naar mijn tante?", zegt een meisje. "Ik wil dat ze komt, zodat ze me mee naar huis kan nemen."

Achter hekken

De federale autoriteiten hebben de afgelopen weken zeker 2000 kinderen van hun ouders gescheiden, aldus de regering van Trump. Op foto's was al te zien hoe de kinderen binnen opgesloten zaten achter ijzeren hekken.

Miniatuurvoorbeeld

Foto: EPA

Er is veel verontwaardiging over het beleid van president Trump. In Amerika zijn er veel protesten. Maar ook voorstanders laten zich horen: Ann Coulter, een commentator van Fox News, zegt dat de huilende kinderen 'kindacteurs' zijn. "Ze lezen scripts voor. Trap er niet in, president."

Trump wuift het weg

Zelfs first lady Melania Trump is kritisch. Ze noemde het verschrikkelijk dat kinderen van hun ouders worden gescheiden aan de grens. Volgens haar woordvoerster vindt Melania Trump dat 'de Amerikaanse regering het hart moet laten spreken'.

Maar Trump zelf wuift de kritiek weg. Volgens de president gebruiken 'sommige van de grootste criminelen op aarde' kinderen om illegaal de VS binnen te komen. "Heeft iemand gekeken naar de criminaliteit ten zuiden van de grens? Die is historisch. Een paar landen horen bij de gevaarlijkste plekken in de wereld. Dat gaat niet met Amerika gebeuren.''

Hard optreden

Correspondent Erik Mouthaan zegt dat het allemaal het gevolg is van de verkiezingsbelofte die Trump deed. "Hij is verkozen op de belofte om hard op te treden tegen illegalen. Het scheiden van mensen is bedoeld als signalen naar mensen die zonder papieren naar de VS willen komen."

Ook premier Mark Rutte heeft zich in de discussie gemengd. Hij zegt tegen RTL Nieuws dat hij 'bezorgd is over deze ontwikkeling' en dat Nederland erover in contact staat met de Amerikanen.

Fragmenten van de geluidsopnames

De opnames zijn gemaakt door een anonieme klokkenluider.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore