Buitenland

Premier Rutte 'bezorgd' over behandeling migrantenkinderen in VS

19 juni 2018 01:19 Aangepast: 19 juni 2018 06:14
Een opvang voor illegale migranten in de VS. Beeld © AFP

Premier Mark Rutte maakt zich zorgen over de behandeling van kinderen die met hun ouders illegaal de grens van de Verenigde Staten oversteken. Ze worden daar van hun ouders gescheiden.

De Amerikaanse president Trump ligt in eigen land stevig onder vuur vanwege het beleid om kinderen van migranten te scheiden van hun ouders. Die kinderen worden apart opgevangen.

ZIE OOK: Illegale kinderen VS gescheiden van ouders, beleid Trump onder vuur

Nu mengt ook premier Rutte zich in de discussie. Hij zegt tegen RTL Nieuws dat hij 'bezorgd is over deze ontwikkeling' en dat Nederland erover in contact staat met de Amerikanen.

De afgelopen dagen doken beelden op van de plaats waar de kinderen worden opgevangen. Ze zitten in betonnen cellen die zijn gemaakt van ijzerdraad. De kinderen zitten in enorme opvangcentra. Dat zijn onder meer verbouwde supermarkten en magazijnen.

Beleid onder vuur

Tegenstanders vinden het beleid onmenselijk en on-Amerikaans: "Ik bleef maar denken aan mijn eigen kleinkinderen."

In de afgelopen weken zijn al 2000 kinderen gescheiden van hun ouders. Er zou een afschrikwekkende werking vanuit moeten gaan voor migranten die naar de Verenigde Staten willen reizen.

De VN wil dat Amerika onmiddellijk stopt met dit beleid. Zeid Ra'ad al-Hussein, de hoge commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, noemde het Amerikaanse immigrantenbeleid 'gewetenloos'.

'Niet op Europa lijken'

Volgens president Trump gebruiken 'sommigen van de grootste criminelen op aarde' kinderen om illegaal de VS binnen te komen. "Heeft iemand gekeken naar de criminaliteit ten zuiden van de grens? Die is historisch. Enkele landen behoren tot de gevaarlijkste plekken in de wereld. Dat gaat niet met de VS gebeuren.''

Trump heeft felle kritiek op het immigratiebeleid in Europa. Hij liet weten dat het met de immigratie in de VS niet dezelfde kant op mag gaan als in Europa.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`