Ga naar de inhoud
Buitenland

Oud-top France Télécom voor de rechter om zelfmoordgolf personeel

Een winkel van France Télécom in 2009. Het bedrijf heet tegenwoordig Orange. Beeld © EPA

De golf aan zelfmoorden die zich tussen 2008 en 2011 in Frankrijk voordeed onder het personeel van France Télécom, krijgt gevolgen voor de toenmalige bedrijfstop. Oud-topman Didier Lombard en zes andere managers uit die jaren moeten zich verantwoorden voor de rechter.

Sinds 2008 benamen zeker negentien medewerkers van het bedrijf zichzelf het leven nadat ze de dupe waren geworden van een interne reorganisatie. Die was een paar jaar eerder onder Lombard tot stand gekomen. Hij wilde 22.000 mensen ontslaan en 10.000 anderen laten omscholen.

Onaanvaardbare druk

Het leidde onder het personeel tot zoveel onrust en ongenoegen, dat zich in de jaren erna een groot aantal zelfmoorden voordeed. De voormalige bedrijfstop wordt er nu van beschuldigd hen moreel zozeer onder druk te hebben gezet, dat de werknemers zelfmoord zagen als enige uitweg, schrijft de Britse omroep BBC.

Lombard wilde destijds wel aannemen dat mensen het niet eens waren met omscholing of gedwongen overplaatsing, maar geloofde niet dat ze erdoor tot zelfmoord werden gedreven. De zeven gedaagden kunnen maximaal een gevangenisstraf krijgen van twee jaar en 30.000 euro boete.

Het voormalige Franse staatsbedrijf werd in 2013 omgedoopt tot Orange.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week