Buitenland

Nicaraguaanse regering stemt in met onderzoek naar geweld

16 juni 2018 07:42 Aangepast: 16 juni 2018 07:50
Demonstranten eisen dat president Daniel Ortega aftreedt Beeld © EPA

De Nicaraguaanse regering stemt in met een internationaal onderzoek naar het politieke geweld dat het land al twee maanden teistert en waarbij zeker 170 mensen zijn omgekomen.

​De regering heeft hierover overeenstemming bereikt met vertegenwoordigers van de protesterende burgers. Dit hebben de bisschoppen bekendgemaakt die tussen de partijen bemiddelen.

De demonstranten willen ook dat president Daniel Ortega aftreedt, die al sinds 2007 aan de macht is. Ortega wil hier niet aan tegemoetkomen.

'Nicaraguanen kunnen niet nog meer geweld aan'

De katholieke kerk riep Ortega op vervroegde verkiezingen in maart volgend jaar mogelijk te maken om de spanningen te verminderen. Ortega ging in een brief aan de bemiddelaars niet in op dit verzoek, maar hij liet weten wel open te blijven staan voor de onderhandelingen die zaterdag worden voortgezet.

"Een eind aan al het geweld is van noodzakelijk belang. Nicaraguanen kunnen niet nog meer geweld aan", zei minister van Buitenlandse Zaken Denis Moncada, de hoofdonderhandelaar van de regering.

Taskforce

De leiders van de protesterende burgers lieten weten dat zij tevreden zijn met de overeenkomst die onder meer het opzetten van een internationale taskforce omvat die het dodelijk geweld tijdens de protesten gaat onderzoeken.

De protesten waren oorspronkelijk het gevolg van een geplande verhoging van de socialezekerheidsbijdragen medio april. Inmiddels eisen de betogers het aftreden van Ortega en de beëindiging van de repressie en de perscensuur.

Bekijk hier beelden van de demonstraties: 

In de afgelopen tijd zijn tijdens protesten in Nicaragua zeker 170 burgers overleden, honderden andere raakten gewond. De demonstranten eisen het vertrek van president Ortega. Hij zou het volk onderdrukken en de persvrijheid steeds verder inperken.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore