Buitenland

Stiekem onder een rokje fotograferen wordt misdrijf in Engeland

15 juni 2018 13:39 Aangepast: 15 juni 2018 13:45
Archieffoto. Beeld © ANP

Iemand stiekem 'onder de gordel' fotograferen, upskirting, wordt in Engeland en Wales een misdrijf waar twee jaar gevangenisstraf op staat. In Nederland wordt het een stuk minder zwaar bestraft.

In Engeland en Wales is al wel wetgeving tegen voyeurisme of onzedelijkheid. Maar de vervolging van bijvoorbeeld types die mobieltjes onder een jurk manoeuvreren, is volgens de initiatiefnemers tot nu toe juridisch onmogelijk omdat de wet niet op deze nieuwe vorm van lastigvallen is ingesteld.

Bescherming tegen opdringerige figuren met camera's 

De Britse regering steunt volgens minister van Justitie, Lucy Frazer, het initiatief van de Liberaal-Democratische parlementariër Wera Hobhouser.

Zij was met anderen een campagne gestart voor strengere wetgeving om je lichaam en privésfeer beter te beschermen tegen opdringerige figuren met camera's of mobieltjes.

Hoe zit het in Nederland?

Vorige zomer schreef Milou Deelen in Het Parool een open brief aan de man die foto's maakte onder haar rokje, terwijl ze aan het werk was als serveerster. "Ik kan niet in woorden uitdrukken wat ik toen voelde", schreef ze. "Ik voelde zowel woede als tranen opkomen. Gelukkig won mijn boosheid en ik griste de telefoon uit uw handen. En inderdaad, met één druk op de knop zag ik dat u foto's had gemaakt onder mijn rokje."

Deelen maakte melding van dit incident bij haar manager, die de man onmiddelijk wegstuurde. En daarna schreef ze dus een brief, om het voorval aan te kaarten. 

Openbare plekken

Volgens juriste Charlotte Meindersma is er in Nederland geen specifiek wetsartikel dat het stiekem fotograferen onder een rokje verbiedt. “Er is wel een wetsartikel dat ‘heimelijk fotograferen’ verbiedt, maar dan gaat het om foto’s die gemaakt zijn binnen een woning of op een niet openbare plek. En upskirting gebeurt natuurlijk vooral op openbare plekken zoals op straat.”

Maar, op die openbare plekken geldt wel de plaatselijke Algemene Plaatselijke Verordening (APV), zegt Meindersma. “Vaak hebben gemeentes daarin wél iets opgenomen waarin bespieden of het stiekem fotograferen van iemand verboden is.”

Werkstraf of boete

Onder andere de gemeente Vlaardingen heeft bijvoorbeeld in de APV staan dat het verboden is om personen (deels) ‘heimelijk te fotograferen en filmen, waarbij de gefotografeerde of gefilmde personen er mogelijk geen weet van hebben dat zij worden gefilmd of gefotografeerd en waarbij het heimelijk fotograferen of filmen een aantasting van de eerbaarheid oplevert of een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer maakt’.

Volgens Meindersma staat er op het overtreden van zo’n APV meestal een werkstraf of boete.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore