Buitenland

'Franse politie steelt van minderjarige vluchtelingen'

15 juni 2018 05:49 Aangepast: 15 juni 2018 06:37
Franse politie controleert migranten aan de grens bij Italië. Beeld © AFP

De Franse grenspolitie mishandelt minderjarige asielzoekers die in hun eentje vanuit Italië Frankrijk binnenkomen. De asielzoekers worden ook illegaal teruggestuurd. Dat schrijft Oxfam-Novib in het rapport Nowhere but Out.

Volgens het rapport worden kinderen zonder water, eten of dekens opgesloten in cellen, vervolgens worden ze op de trein naar Italië gezet. In strijd met Europese regels krijgen ze ook geen voogd toegewezen en agenten veranderen regelmatig de informatie op hun papieren, zodat het lijkt dat kinderen ouder zijn of vrijwillig terugkeren naar Italië.

Stelen van sim-kaarten

Oxfam-Novib beschuldigt agenten er ook van de zolen van schoenen stuk te snijden en sim-kaarten te stelen.

De kinderen komen uit de overvolle Italiaanse opvangkampen en steken bij Ventimiglia de grens over. Tussen juli 2017 en april 2018 hebben volgens de hulporganisatie 16.500 migranten en vluchtelingen die route genomen. Een kwart van hen zijn kinderen. Volwassenen moeten in de EU asiel aanvragen in het land van binnenkomst, maar voor kinderen geldt die beperking niet.

Italiaans dorp heeft meer asielzoekers dan inwoners:

De 110 inwoners van dit kleine Italiaanse dorpje hebben 116 asielzoekers 'op bezoek: 'Dit systeem is niet houdbaar meer.'

Meer op rtlnieuws.nl:
Meerderheid Nederlanders voor opvang vluchtelingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`