Buitenland

'FBI-directeur Comey ging de fout in, maar had geen politieke bedoelingen'

15 juni 2018 04:18 Aangepast: 15 juni 2018 06:46
James Comey. Beeld © EPA

Voormalig FBI-directeur James Comey heeft een 'ernstige beoordelingsfout' gemaakt in de Clinton-affaire, maar zijn acties waren niet politiek getint. Dat staat in het rapport van de interne waakhond van het Amerikaans ministerie van Justitie.

Comey kondigde kort voor de Amerikaanse presidentsverkiezing aan het onderzoek te heropenen naar het gebruik van een privéserver voor e-mailverkeer door de Democratische kandidaat Hillary Clinton. De conclusie is nu dat hij dat niet deed om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden. Clinton verloor de verkiezing uiteindelijk van de huidige president Donald Trump.

Comey respecteert uitkomsten

Inspecteur-generaal Michael Horowitz uit in zijn verslag van meer dan 500 pagina's stevige kritiek aan het adres van de oud-FBI-chef, onder meer wegens schending van de beleidsregels. Hij beschuldigt hem ook de autoriteit van de toenmalige justitieminister Loretta Lynch te hebben overgenomen toen hij in juli 2016 bekendmaakte geen vervolging in te stellen tegen Clinton wegens haar e-mailgedrag als minister van Buitenlandse Zaken.

Comey liet weten het niet met alle bevindingen eens te zijn, maar respecteert het werk van Horowitz. 

'Trump wilde af van Rusland-onderzoek':

Niet alleen Clinton maar ook president Trump kreeg te maken met kritiek van Comey. Volgens de voormalige FBI-baas probeerde Trump het Rusland-onderzoek te dwarsbomen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Ontslagen FBI-directeur James Comey: Trump doet denken aan maffiabaas