Buitenland

25 jaar cel voor verstikkingsdood 71 migranten in vrachtwagen

14 juni 2018 14:19 Aangepast: 14 juni 2018 14:29
De mensensmokkelaars worden voorgeleid voor de rechter (archieffoto) Beeld © AFP

Vier leden van een bende mensensmokkelaars hebben van een Hongaarse rechter een celstraf gekregen van 25 jaar omdat zij in 2015 71 migranten hebben laten stikken in een vrachtwagen.

Ze lieten de truck met de lichamen van de 59 mannen, acht vrouwen en vier kinderen vervolgens achter langs een snelweg in Oostenrijk. Het ging om Syrische, Afghaanse en Irakese vluchtelingen.

Smeekbedes genegeerd

Zij hadden voor hun dood nog geprobeerd de aandacht te trekken van de mensensmokkelaars. Ze riepen om hulp en sloegen tevergeefs tegen de wanden van de oplegger.

Miniatuurvoorbeeld

De vrachtwagen waarin de 71 dode vluchtelingen werden gevonden (foto: EPA)

Toen politieagenten de truck ontdekten, dachten zij in eerste instantie dat de vrachtwagen pech had, totdat ze bloed uit het laadruim zagen sijpelen en een lijkengeur roken. De lugubere vondst leidde destijds tot geschokte reacties. Het Openbaar Ministerie rekende de verdachten aan dat ze de smeekbedes van de stikkende migranten negeerden.

Levenslang geëist

De bestuurder van de vrachtwagen zou zijn baas telefonisch herhaaldelijk hebben gewezen op de situatie, maar kreeg te horen dat hij de deuren niet mocht openen. Hij gehoorzaamde.

Tegen de vier verdachten, afkomstig uit Hongarije en Bulgarij, was levenslang geëist. Zij waren direct betrokken bij het vervoer van de vluchtelingen. De bende mensensmokkelaars zou met hun praktijken honderdduizenden euro's hebben opgestreken.

`