Buitenland

IJs op Zuidpool smelt alarmerend snel

13 juni 2018 20:50 Aangepast: 13 juni 2018 20:52
Foto ter illustratie. Beeld © AFP

Onderzoekers slaan alarm over de snelheid waarmee het ijs op Antarctica smelt. Het verlies aan ijs is hier sinds 2012 verdrievoudigd, waardoor de zeespiegel in die periode met nog eens 3 millimeter steeg.

Dat melden ruimtevaartorganisaties NASA en ESA, die het grootschalige internationale onderzoek steunden waarin de zeespiegelstijging in naar voren kwam. Op het bevroren continent is genoeg ijs aanwezig om de zeespiegel met 58 meter te laten stijgen, als het ooit allemaal zou smelten. 

IJs Zuidpool smelt sneller dan je denkt

De grote ijsmassa is kwetsbaarder dan gedacht.

Zorgen

"Ik denk dat we ons zorgen moeten maken", zegt klimaatdeskundige Isabella Velicogna, een van de 88 auteurs van het onderzoek. "Er gebeuren dingen, sneller dan we hadden verwacht."

Sinds 1992 steeg het waterpeil in de wereldzeeën met 7,6 millimeter door het ijsverlies. De wetenschappers achten het mogelijk dat het smelten van het ijs op Antarctica kan leiden tot een stijging van 16 centimeter van de zeespiegel tegen het eind van deze eeuw. Zij zien klimaatverandering als grootste boosdoener. Het water rondom de ijsschotsen is warmer geworden als gevolg van het opwarmen van de aarde door de mens, waardoor het ijs sneller smelt.

 "Volgens het onderzoek zorgt het ijsverlies op Antarctica ervoor dat de zeespiegel tegenwoordig sneller stijgt dan op enig ander moment in de afgelopen 25 jaar", waarschuwt NASA. 

`