Ga naar de inhoud
Dieselschandaal Volkswagen

Volkswagen krijgt megaboete van 1 miljard voor sjoemelschandaal

Volkswagen sjoemelde met uitstoottesten. Beeld © ANP

Volkswagen krijgt een enorme boete van 1 miljard euro opgelegd in Duitsland. De autofabrikant heeft geschikt met het openbaar ministerie in verband met het sjoemelsoftwareschandaal.

Volkswagen erkent schuld en accepteert dat ze daarvoor straf krijgen. In het najaar van 2015 bleek dat het bedrijf jarenlang had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselauto’s.

Het concern voorzag auto’s van verboden software, waardoor ze bij laboratoriumtests veel schoner leken dan ze eigenlijk waren op de openbare weg. De boete van 1 miljard euro is de grootste die Volkswagen tot nu toe in Europa heeft gekregen.

Miljarden in de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten heeft het Volkswagen al veel meer gekost. Daar schikten de Duitsers voor 14,7 miljard dollar met de Amerikaanse toezichthouders. Een deel van dat geld ging naar de reparatie en terugkoop van de bijna 500.000 wagens waar sjoemelsoftware in was verwerkt.

Eerder schikte Volkswagen in Amerika al met justitie voor ongeveer 4,3 miljard dollar. Vervolging werd daarmee afgekocht en een deel van het geld werd gebruikt om civiele zaken af te doen.

De kwestie is na bijna drie jaar nog niet afgelopen. Er spelen in Duitsland nog meer zaken. Het schandaal beperkt zich niet alleen tot Volkswagen, meerdere merken maakten zich schuldig aan het manipuleren van de tests. Maandag maakte Mercedes-moederbedrijf Daimler bekend 774.000 dieselwagens terug te roepen in opdracht van de Duitse overheid.