Buitenland

Koraalriffen kunnen stijging zeespiegel niet bijhouden

13 juni 2018 19:19 Aangepast: 13 juni 2018 19:42
Koraalrif met duiker. Beeld © ANP

Veel koraalriffen kunnen de verwachte stijging van de zeespiegel niet bijbenen. Vooral tropische kusten en laaggelegen eilanden lopen hierdoor een grotere kans op overstromingen en erosie, blijkt uit een nieuw internationaal onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Nature.

Het onderzoeksteam bestudeerde tweehonderd koraalriffen in de Caribische Zee en de Indische Oceaan. Ze vergeleken de snelheid waarmee de riffen in de hoogte kunnen groeien met de verwachte zeespiegelstijging.

Op basis van de resultaten stelden de onderzoekers vast dat aan het eind van deze eeuw zelfs bij gematigde scenario's voor klimaatverandering slechts 3 procent van de riffen de vermoedelijke zeespiegelstijging kan bijhouden. Op dit moment heeft 45 procent van de koraalriffen die capaciteit.

Grootste koraalrif ter wereld in gevaar: 'Een op de drie koralen is afgestorven'

Na een hittegolf in 2016 is het koraal niet meer hersteld.

Natuurlijke golfbrekers

De Nederlandse onderzoekster Aimée Slangen van NIOZ Zeeonderzoek werkte mee aan het onderzoek. Zij verwacht dat in het jaar 2100 de meeste riffen ruim een halve meter dieper onder water komen staan als de uitstoot van broeikasgassen niet afneemt. "Riffen zijn natuurlijke golfbrekers. Als zij dieper komen te liggen, kunnen ze de golven minder goed afremmen, waardoor de golven dichter bij de kust kunnen komen. Hierdoor neemt de kans op erosie en overstromingen toe."

De wetenschappers raden direct ingrijpen aan om de riffen te herstellen. Wereldwijd zoeken onderzoekers momenteel manieren om het koraal dat er nog is te versterken. Zo vonden wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam een manier om zelf koraal te kweken.

Meer op rtlnieuws.nl:

`