Buitenland

President keert zich tegen nieuwe naam voor Macedonië

13 juni 2018 19:06 Aangepast: 13 juni 2018 19:25
Een muurschildering in Skopje, de Macedonische hoofdstad, tégen de naamswijziging. Beeld © AFP

President Gjorge Ivanov van Macedonië weigert de overeenkomst te ondertekenen waarin de naam van het land wordt gewijzigd in Noord-Macedonië. Na jaren onderhandelen leek het er gisteren op dat Griekenland en Macedonië het daarover eens waren geworden.

Ivanov 'zal niet buigen voor druk, chantage of dreigementen', liet hij vandaag weten. "Ik zal zo'n schadelijke overeenkomst niet steunen of ondertekenen.'' Zijn veto betekent niet dat de verandering van de baan is: het Macedonische parlement kan zo'n tegenstem op zijn beurt weer ongedaan maken.

Toetreding tot NAVO en EU

De Macedonische premier Zoran Zaev kondigde gisteren aan dat zijn land zal worden omgedoopt tot Republiek Noord-Macedonië. De verandering moet de weg vrijmaken voor de toetreding van het land tot de NAVO en de EU.

Maar volgens president Ivanov is dat niet genoeg reden om in te stemmen met de overeenkomst. Hij klaagt dat de Grieken 'alles hebben gekregen wat ze wilden, en wij niets'. De president wordt gesteund door de nationalistische oppositiepartij VMRO-DPMNE, die zich eveneens verzet tegen de naamswijziging.

In de clinch

De buurlanden liggen al jaren in de clinch over de naam Macedonië. Het conflict stamt uit 1991, toen Macedonië zich vreedzaam afscheidde van Joegoslavië en doorging als de onafhankelijke Republiek Macedonië. Dat viel slecht in Griekenland, waar ook een regio ligt die vanouds Macedonië heet.

Meer op rtlnieuws.nl:
Macedonië krijgt nieuwe naam: Noord-Macedonië

`