Buitenland

Zware aanval op havenstad stort Jemen verder in chaos

13 juni 2018 13:20 Aangepast: 13 juni 2018 14:28
Soedanese troepen die meevechten met de Saoedisch coalitie in Jemen verzamelen zich bij de havenstad Hodeidah. Beeld © EPA

Het wordt de zwaarste slag in drie jaar tijd genoemd. Militairen, gesteund door een coalitie van Arabische landen, zijn de havenstad Hodeidah van Jemen binnengevallen. "Het grootste deel van de bevolking heeft hier zwaar onder te lijden", zegt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens.

Hodeidah is een stad die nu nog in handen is van de Houthi-stam. Het is ook een belangrijke haven voor het lossen van hulpgoederen voor de noodlijdende bevolking.

De slag om de stad wordt naar verwachting de grootste in de oorlog tussen de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië en de door Iran gesteunde Houthi's. De aanval zal het land verder in chaos storten, zeggen deskundigen.

Als de leden van de Houthi-stam niet vluchten, zullen er grote dodelijk gevechten uitbreken in de straten van Hodeidah. Ook veel burgers zullen daar onder lijden.

Hermetisch afgesloten

De oorlog in Jemen is een van de meest dodelijkste conflicten van deze tijd. Er zijn meer dan 10.000 mensen omgekomen. Je hoort er alleen weinig van: dat komt omdat het levensgevaarlijk is om naartoe te gaan, vertelt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens. "Ik ben er zelf ook nog nooit geweest. Je kunt daar bijna niet heen. Het is dus bijna niet te doen om informatie te krijgen. Het land is hermetisch afgesloten."

De oorlog begon als een intern conflict, maar is nu onderdeel geworden van een machtstrijd in het Midden-Oosten, tussen Iran en Saoedie-Arabië. "Het is een beetje zoals de oorlog met Syrië", zegt Koens.

Tekort aan alles

Volgens de correspondent heeft de bevolking een tekort aan alles. "Wat we wel weten is dat de bevolking honder lijdt. Er is een tekort aan medicijnen. Ziekenhuizen worden overspoeld met gewonden."

Vorige week waarschuwden de Verenigde Naties nog dat de coalitie de stad niet moest aanvallen. Volgens de VN zou een aanval op de stad van 600.000 inwoners een nieuwe humanitaire crisis veroorzaken. De VN-gezant voor Jemen probeerde toen nog de haven onder internationale controle te krijgen.

Elke tien minuten sterft een kind in Jemen

Olaf Koens vertelt wat je moet weten over de oorlog in Jemen.

Het Rode Kruis heeft vorige week uit veiligheidsoverwegingen 71 medewerkers teruggehaald uit Jemen na 'een serie incidenten en dreigementen'. Zo overleed eerder dit jaar een medewerker na een schietpartij.

`