Buitenland

Noord-Korea-expert: alle kernwapens weg, dat gaat echt niet gebeuren

12 juni 2018 10:27 Aangepast: 12 juni 2018 10:36
Trump en Kim schudden elkaar de hand na het tekenen van het akkoord. Beeld © E

Hoogleraar Korea-studies Remco Breuker verwacht weinig van het akkoord dat Donald Trump en Kim Jong-un hebben gesloten. "Ik heb de verklaringen al meerdere malen eerder gehoord. Dus wat mij betreft is dit gewoon gebakken lucht, ik ben niet echt onder de indruk. Kim zegt: alle kernwapens weg. Ja, dat willen we allemaal wel, maar dat gaat echt niet gebeuren."

Breuker (foto) heeft er grote problemen mee dat de Noord-Koreaanse leider op deze bijeenkomst als een 'normale' leider wordt behandeld. "Wat ik echt heel erg bezwaarlijk vind is dat iemand als Kim Jong-un zo in de spotlights komt en met alle egards behandeld wordt. De man leidt een regime dat qua mensenrechten vergelijkbaar is met nazi-Duitsland, en dat is niet overdreven."

Miniatuurvoorbeeld

"Ik vind het echt onvergeeflijk dat je op deze manier een bondgenootschap lijkt aan te gaan, bijvoorbeeld door de Koreaanse en Amerikaanse vlag zo pontificaal naast elkaar te zetten." Breuker memoreert dat er in het land concentratiekampen zijn waar duizenden Noord-Koreanen opgesloten zitten. Daarnaast produceert het land gifgas en wordt dat geëxporteerd naar het buitenland.

"Trump heeft helemaal niets binnengesleept. Hij heeft Kim Jong-un alleen maar veel normaler gemaakt", zegt Breuker.

Gevolgen nihil voor gewone Noord-Koreaan

De gevolgen van het akkoord zullen voor de normale Noord-Koreanen nihil zijn, denkt Breuker.

"Wat je zult gaan zien, is dat de gewone Koreanen hier geen vruchten van gaan plukken. Alles zal aan de top blijven hangen. De normale mensen in Noord-Korea zijn slechter af door deze ontmoeting. Zeker op de langere termijn is het kommer en kwel voor de Noord-Koreanen. Wat wel positief is, is dat het militaire conflict op grotere afstand is komen te liggen. Maar het had zoveel beter kunnen gaan, zonder dat je in zee gaat met dit regime."

Top Kim Jong-un en Donald Trump leidt tot akkoord: 'Denuclearisering begint snel'

De historische top tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een akkoord opgeleverd. Beide leiders hebben het ondertekend. Volgens Trump overtreft het akkoord alle verwachtingen.