Buitenland

Merkel versus Trump: de foto waar mensen niet over uitgepraat raken

10 juni 2018 18:05 Aangepast: 11 juni 2018 07:08
President Trump zit op de G7-top. Beeld © EPA

Het beeld wordt nu al dé foto van het jaar genoemd. Angela Merkel, staand en voorover leunend op een tafel, die naar Donald Trump kijkt tijdens de G7-top. Essentie van de discussie: wie is hier nu de baas?

"Het is prachtig om de kracht in deze foto te zien. Angela Merkel stuurt Trump naar bed zonder eten", zegt een twitteraar. Een andere zegt: "Deze foto is als een renaissance-schilderij'. 

De foto, gemaakt door de Duitse fotograaf Jesco Denzel, is hét gesprek op sociale media. Angela Merkel zette de foto op haar Instagram en ook kranten en tv-stations raken er niet over uitgepraat.

Iconische foto

Sommigen bombaderen de plaat nu al tot hét nieuwsbeeld van het jaar. Op de foto staat onder andere Shinzo Abe (premier van Japan), de Britse premier Theresa May en de Franse president Emmanuel Macron. Ze hebben een onderonsje tijdens de moeizame top in Canda. Wat opvalt: Trump is de enige die zit. Zijn adviseur, John Bolton (met snor) staat naast hem. 

Bolton twitterde over de foto: 'Weer een G7 waar andere landen verwachten dat Amerika hun bank is. De president maakte het vandaag duidelijk: nu niet meer.'

Grappen

Vooral over de mimiek en de houding van Trump raken veel mensen niet uitgesproken. De een ziet er een narcistische blik in van een stoute jongen. Anderen zien er een houding in van 'jullie maken me niets.' Ook de details in de foto maken het beeld fascinerend. 

De foto is ook voer voor grappen of gefotoshopte plaatjes. 

Wat de foto bijzonder maakt is dat de spanningen, die er tussen de landen zijn, goed voelbaar zijn. Donald Trumps protectionistische koers zorgt voor grote verdeeldheid. Canada is net als de andere bondgenoten Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittanië, Italië, Japan en de ook aanwezige EU woest vanwege de importheffingen op aluminium en staal die de VS aan hen heeft opgelegd.

De Amerikaanse president Donald Trump liet weten niet achter de gemeenschappelijke slotverklaring te staan, die aan het einde van de top werd samengesteld.

Meer op rtlnieuws.nl:
Trump staat niet achter slotverklaring G7

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`