Buitenland

Trump staat niet achter slotverklaring G7

10 juni 2018 06:46 Aangepast: 10 juni 2018 06:52
De Duitse bondskanselier Angela Merkel, Amerikaanse president Donald Trump en de Canadese minister-president Justin Trudeau. Beeld © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump staat niet achter de gemeenschappelijke slotverklaring die aan het einde van de G7-top is samengesteld.

Volgens hem heeft de Canadese premier Justin Trudeau valse verklaringen afgelegd. Dat heeft hij op Twitter laten weten, enkele uren nadat hij de top had verlaten om naar Singapore af te reizen.

Trump zegt dat hij Amerikaanse vertegenwoordigers het slotakkoord niet heeft laten ondertekenen. Hij noemt daarbij als reden de verklaringen die Trudeau na afloop van de top op een persconferentie heeft afgelegd, toen Trump al was vertrokken. Ook de importheffingen van Canada zijn volgens Trump reden om niet achter de slotverklaring te staan.

'Heel erg oneerlijk en zwak'

Volgens de Amerikaanse president waren de woorden van Trudeau dat Canada niet met zich laat sollen 'heel erg oneerlijk en zwak'. Trump zegt dat Trudeau zich tijdens de top juist mild opstelde. Dat de Canadese premier de Amerikaanse importheffingen tijdens het persmoment 'soort van beledigend' noemde, schoot bij Trump in het verkeerde keelgat.

De Amerikaanse president vindt dat de heffingen die de VS rekenen een eerlijke reactie zijn op de tarieven die Canada rekent voor zuivelproducten. Trump laat in een tweet tevens weten nu eerst te kijken naar importheffingen op auto's die volgens hem 'de Amerikaanse markt overspoelen'.

Trudeau stelt dat hij tijdens het persmoment niks verrassends heeft gezegd. Zijn woordvoering laat weten dat alles wat Trudeau zei al eerder in het openbaar is gezegd of tijdens gesprekken met Trump. De premier blijft toegewijd aan wat is bereikt op de tweedaagse top in Quebec, luidt verder de Canadese verklaring.

Meer op rtlnieuws.nl:
Toch gezamenlijke slotverklaring G7-landen: 'Vrije en voordelige handel sleutel voor groei'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore