Buitenland

Merkel: Moord Susanna maakt duidelijk hoe belangrijk integratie is

09 juni 2018 22:40 Aangepast: 09 juni 2018 22:41
Bloemen en een foto van Susanna. Beeld © AFP

Angela Merkel heeft gereageerd op de dood van de 14-jarige Susanna, die naar alle waarschijnlijkheid werd vermoord door een Irakese asielzoeker. "Deze moord maakt duidelijk hoe serieus we integratie moeten nemen", zei de Duitse bondskanselier tegen journalisten tijdens de G7.

"Deze moord heeft heel Duitsland en mijzelf zwaar geschokt. Het ondenkbare lijden van de familie van het slachtoffer heeft iedereen diep geraakt en ook mij aangegrepen", zegt Merkel.

Aangekomen in Duitsland

De 20-jarige A.B. vluchtte na de moord met zijn familie naar Irak, maar werd daar aangehouden door Koerdische strijders. Die hebben hem op het vliegtuig terug naar Duitsland gezet, waar hij in de avond is aangekomen.

In Irak zou hij een bekentenis hebben afgelegd bij de politie. Hij zou gezegd hebben dat hij bevriend was met Susanna, maar ruzie met haar kreeg. Toen ze de politie wilde bellen, wurgde hij haar. Of hij ook de verkrachting heeft bekend, is niet duidelijk. Volgens de moeder van B. kan hij zich niet herinneren dat hij het meisje heeft vermoord, omdat hij dronken was.

Begraven langs spoorlijn

Susanna werd na haar dood begraven langs een spoorlijn in de buurt van Wiesbaden. Pas twee weken later werd haar lichaam gevonden, nadat een 13-jarige jongen uit het asielzoekercentrum waar ook A.B. zat de politie had getipt. De Irakees zou hem vlak voor zijn vlucht naar Irak verteld hebben wat hij had gedaan.

Miniatuurvoorbeeld

B. na zijn aankomst in Duitsland. (Foto: AFP)

"Ik kan nu alleen zeggen dat het goed is dat hij is opgepakt, dat hij terug is in Duitsland", zei Merkel. "De samenwerking tussen Duitsland en de Koerdische veiligheidstroepen heeft op dit punt goed gefunctioneerd."

Veel onrust

De dood van Susanna heeft in Duitsland tot veel onrust geleid. Hoe kon het dat A.B., terwijl hij al door de politie was opgeroepen voor verhoor, onder een valse naam met zijn hele familie naar Irak kon vliegen? Ook is er onrust ontstaan over het vluchtelingenbeleid in het land. 

"Zo'n afschuwelijke gebeurtenis is uiteraard een reden voor veel mensen om zich zorgen te maken", zei Merkel verder. "We lijden met de familie. Aan de andere kant is dit ook een duidelijk signaal voor ons dat we integratie heel serieus moeten nemen, dat we altijd duidelijk moeten maken wat onze normen en waarden zijn."

Wetten respecteren

"Maar voor elke misdaad hebben we wetten. We kunnen alleen samenleven als we die wetten respecteren. Daarom moeten de rechters een duidelijk oordeel vellen als de misdaden zijn bewezen."

Miniatuurvoorbeeld

In de woonplaats van Susanna werd vanavond een minuut stilte gehouden voor het meisje. Ook werd daar opgeroepen om niet met haat te reageren. "Dat helpt niet", aldus een spreekster op de bijeenkomst.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore