Buitenland

Donald Trump wil einde aan 'oneerlijke handelsrelaties'

09 juni 2018 17:39 Aangepast: 09 juni 2018 19:13
Donald Trump staat bij zijn vertrek van de G7 de pers te woord. Beeld © EPA

De Amerikaanse president Donald Trump eist dat er een eind komt aan wat hij oneerlijke handelspraktijken noemt. Volgens de president profiteren andere landen al tientallen jaren van die oneerlijke praktijken. Dat zei hij tijdens de G7-top in het Canadese La Malbaia.

Trump zei dat de schuld daarvan niet ligt bij de leiders van de andere leden van de G7, maar bij zijn voorgangers in het Witte Huis. Die zouden handelsakkoorden hebben gesloten die gunstig zijn voor andere landen, maar ten koste gaan van de VS.

Waarschuwing voor vergeldingsmaatregelen

Volgens Trump was er geen ruzie-achtige sfeer tijdens de G7. "De betrekkingen zijn erg goed." Wel waarschuwde hij de andere landen dat ze een fout maken als ze vergeldingsmaatregelen instellen voor de recente Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium.

De Amerikaanse president noemde de top 'zeer succesvol'. "De G7-landen delen dezelfde waarden en overtuigingen." Naast handel zou ook gesproken zijn over het milieu en defensie.

De groep van invloedrijkste industrielanden bestaat naast de VS uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Japan.

Correspondent Erik Mouthaan volgt Trump op de voet. Deze week, kom je in de problemen? Trump verleent je wel gratie:

Mis niets over het presidentschap van Donald Trump en de laatste politieke ontwikkelingen in Amerika.  Abonneer je hier via de volg-knop op het laatste nieuws. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore