Buitenland

Oostenrijk doet moskeeën dicht en pakt imams aan

08 juni 2018 09:43 Aangepast: 08 juni 2018 11:45
De Oostenrijkse bondskanselier Kurz (midden) in gesprek met de Litouwse president Grybauskaite en de Nederlandse premier Rutte. Beeld © EPA

De Oostenrijkse regering sluit zeven moskeeën en wijst een aantal imams uit. Bondskanselier Sebastian Kurz zei dat in zijn land geen plaats is voor 'parallelle samenlevingen, de politieke islam en radicalisering'.

Onderzocht wordt of imams een verbod hebben overtreden op financiering vanuit het buitenland, zei minister Herbert Kickl (Binnenlandse Zaken). In zeker twee zaken zou al zijn vastgesteld dat geestelijken het land moeten verlaten. Er wordt nog onderzoek gedaan naar tientallen andere imams.

'Radicale islam geëxporteerd'

In Nederland liet de Tweede Kamer deze week weten een onderzoek te willen naar de buitenlandse financiering van religieuze organisaties in Nederland. Dat heeft vooral te maken met de financiering van moskeeën uit zogenoemde onvrije landen.

Sommige moskeeën krijgen geld uit landen als Koeweit en Saoedi-Arabië. Met dat geld zouden radicale versies van de islam naar Nederland worden geëxporteerd.

Meer op rtlnieuws.nl:
Kamer wil nieuw onderzoek naar financiering moskeeën

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore