Buitenland

Walvis overlijdt door 80 plastic zakjes in maag

03 juni 2018 09:42 Aangepast: 03 juni 2018 13:41
De griend zat vast in een kanaal in Thailand. Beeld © EPA

Een dagenlange reddingspoging mocht niet baten voor een walvis in het zuiden van Thailand. Tijdens het reanimeren kotste het dier al vijf plastic zakjes uit. Tijdens de autopsie na zijn dood werd duidelijk dat het dier maar liefst 8 kilo plastic in zijn maag had zitten.

De griend werd gevonden in een kanaal vlak bij de grens met Maleisië. Een team van dierenartsen heeft vier dagen geprobeerd de walvis te redden. Met een speciale installatie en parasol tegen de zon probeerden ze het dier naar zee te begeleiden. Maar door al het plastic in zijn maag was de griend kansloos.

Miniatuurvoorbeeld

Thon Thamarongnawasawat, een bioloog aan een universiteit in Bangkok, zegt tegen The Guardian dat het dier door alle plastic zakken in zijn maag niet kon eten. Er was simpelweg geen ruimte meer voor normaal voedsel. "Met 80 plastic zakken in je buik ga je dood", zei hij.

Thailand is een van de landen waar het meeste plastic zakjes worden gebruikt. Veel van dat plastic komt uiteindelijk in zee. Volgens bioloog Thon komen er zeker 300 zeedieren per jaar om het leven door plastic in het water. Het gaat dan om grienden, zeeschildpadden en dolfijnen.

Visnetten recyclen: Deens plan tegen plastic in oceanen

Dit bedrijf haalt plastic uit zee en maakt er weer iets nieuws van.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore