Buitenland

Dochter Raúl Castro wil homohuwelijk in nieuwe grondwet Cuba

03 juni 2018 09:33 Aangepast: 03 juni 2018 09:45
Mariela Castro (links in de auto) tijdens de gay pride in Cuba. Beeld © AFP

In Cuba wordt gewerkt aan een nieuwe grondwet. De huidige versie is 40 jaar oud. Als het aan de dochter van Raúl Castro ligt, wordt het voor homo's mogelijk om te trouwen in het land.

Raúl Castro, tot april de leider van Cuba, is aangesteld als hoofd van de commissie die de nieuwe grondwet gaat schrijven. De huidige grondwet ging in 1976 in, toen de Koude Oorlog nog in volle gang was.

ZIE OOK: Einde van het Castro-tijdperk, Cuba heeft nieuwe president

In de nieuwe grondwet komt mogelijk een limiet op het aantal termijnen voor politieke leiders. Ook worden vermoedelijk economische hervormingen opgenomen in de grondwet.

Homohuwelijk

Maar de dochter van Castro maakt zich hard voor nóg een belangrijke wijziging. Mariela Castro wil dat de nieuwe grondwet het homohuwelijk mogelijk maakt. Ze zei eerder daar actie voor te voeren.

Het parlement mag zich straks eerst buigen over de conceptversie van de nieuwe grondwet. Die wordt later in een referendum voorgelegd aan de bevolking.

Einde van Castro op Cuba: hoe staat het land ervoor?

Na zo'n zestig jaar kwam er een einde aan de Castro-dynastie op Cuba. Maar het land staat er economisch nog altijd slecht voor, en hervormingen hebben weinig uitgehaald. Gaat dat met een nieuwe leider veranderen? 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore