Buitenland

Minister Maleisië ziet Rusland niet als schuldige neerhalen MH17

01 juni 2018 16:38 Aangepast: 01 juni 2018 16:59
Een reconstructie van het vliegtuig dat op 17 juli 2014 boven Oekraïne werd neergehaald. Beeld © ANP

Een opvallende ontwikkeling in de MH17-affaire. Waar Nederland, Australië en alle EU-landen Rusland aansprakelijk stellen voor het neerhalen van het vliegtuig van Malaysia Airlines, zegt een Maleisische minister nu dat er onvoldoende bewijs is dat Rusland daadwerkelijk de schuldige is.

Een week geleden presenteerde het internationale onderzoeksteam JIT nog bewijs dat de 53ste brigade van het Russische leger het vliegtuig in 2014 heeft neergeschoten. Daarop stelde de Nederlandse regering Rusland aansprakelijk voor de ramp.

Anthony Loke, de Maleisische minister van Transport, heeft nu in een interview gezegd dat het bewijs van het JIT niet afdoende is. Hij zegt dat het prematuur is om met de beschuldigende vinger naar Rusland te wijzen. 

Mogelijk uitglijder

Minister Blok van Buitenlandse Zaken wil nog geen groot alarm slaan over de uitspraken. Volgens Blok is Anthony Loke net begonnen als minister en is de uitspraak mogelijk een uitglijder. Zodra er een nieuwe Maleisische minister van Buitenlandse Zaken is, neemt hij contact met het land op, zegt Blok.

Julie Bishop, de Australische minister van Buitenlandse Zaken, bracht een verklaring naar buiten waarin ze Loke tegenspreekt. Volgens Bishop is de enige logische conclusie dat de Russen een directe rol hebben gespeeld bij het neerhalen van MH17. Rusland moet daarom verantwoordelijkheid nemen, vindt Bishop. 

Blok kijkt Russen in de ogen

"Bij het achterhalen van de waarheid heeft geen enkele staat het recht om te zwijgen", zei minister Blok een paar dagen geleden.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`