Buitenland

Massaprotest in Nicaragua: honderdduizenden eisen aftreden president

31 mei 2018 05:38 Aangepast: 31 mei 2018 05:41
Beeld © ANP

Honderdduizenden mensen zijn de straat op gegaan in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua. Ze vragen om het aftreden van president Daniel Ortega en eisen gerechtigheid voor de slachtoffers van de recente rellen.

Volgens mensenrechtenactivisten zijn de laatste tijd ongeveer 80 mensen om het leven gekomen bij botsingen tussen demonstranten en veiligheidstroepen. Volgens lokale media is ook bij het laatste protest weer een persoon omgekomen. 27 anderen raakten gewond.

Protest

Het is een van de grootste demonstraties van de afgelopen jaren in het Latijns-Amerikaanse land. Op de eerste rij liepen in het zwart geklede vrouwen met foto's van hun kinderen en kleinkinderen die zijn omgekomen bij de bloedige protesten van de afgelopen weken. Op woensdag werd in Nicaragua moederdag gevierd.

Het is al weken onrustig in het land. De protesten waren oorspronkelijk een reactie op een geplande verhoging van de socialezekerheidsbijdragen. Inmiddels eisen de betogers het aftreden van Ortega en de beëindiging van de repressie en de perscensuur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore