Buitenland

'Doodgeschoten' Russische journalist Babtsjenko blijkt springlevend

30 mei 2018 16:43 Aangepast: 30 mei 2018 22:26
Arkadi Babtsjenko. Beeld © AFP

De prominente Russische journalist Arkadi Babtsjenko is toch niet dood. Hij verscheen zojuist tijdens een persconferentie. De 'moord', die zogenaamd dinsdag plaatsvond, was in scène gezet om een echte moord te verijdelen.

Babtsjenko en de Oekraïense geheime dienst waren op hoogte van een moordplan en zette de dood in scène om zo de mensen te pakken te krijgen die hem wilden vermoorden, vertelde het hoofd van de Oekraïense geheime dienst, Vasily Gritsak, zojuist tijdens een persconferentie.

Huurmoordenaar

Een Oekraïense huurmoordenaar was voor 40.000 dollar gerekruteerd om een wapen te kopen en de executie uit te voeren. Met de voorbereiding was twee maanden gemoeid. De geheime dienst volgde de gangen van de verdachte en greep tijdig in. 

De Oekraïnse politie bracht het bericht dat Babtsjenko vermoord was gisteren naar buiten. Zij vertelden dat de journalist een dag eerder in zijn appartement van achteren was neergeschoten. Zijn vrouw zou hem bloedend hebben aangetroffen.

Babtsjenko, die zijn vaderland in 2017 ontvluchtte, bedankte zijn beschermers en verontschuldigde zich bij vrienden en bekenden voor het aangedane leed.

'Ik wil m'n excuses aanbieden':

Arkadi Babtsjenko zette zijn eigen dood in scène (en wat zijn vrienden daarvan vinden).

Bizarre persconferentie

Een journalist van de New York Times twitterde over de 'bizarste persconferentie' van zijn leven.

Gritsak van de veiligheidsdienst begon de persconferentie in eerste instantie zonder Babsjenko. Hij liet aan journalisten weten dat de moord op de Babsjenko was opgelost, maar vertelde toen nog niet dat de correspondent nog gewoon in leven was. In de zaal was de verbazing dan ook groot toen hij de journalist vervolgens binnenliet. "Ik ben nog in leven", zei hij droogjes.

Miniatuurvoorbeeld

Babtsjenko (tweede van links) tijdens de persconferentie. (Foto: screenshot AP)

Ook RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens, die bevriend is met Babtsjenko, kon het nieuws nauwelijks bevatten. "Nou breekt mijn klomp", was zijn eerste reactie.

En zo reageerden de collega's van Babtsjenko:

'Propaganda'

Het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken, dat elke betrokkenheid ontkent, zegt blij te zijn dat Babtsjenko nog leeft. Volgens het Kremlin heeft Oekraïne een Russische journalist gebruikt voor propagandadoeleinden.

De Oekraïense president Petro Porosjenko beloofde Babtsjenko en zijn familie alle mogelijke bescherming. "Ik heb daarvoor opdracht gegeven. Het is onwaarschijnlijk dat Moskou zal bedaren'', liet hij via Twitter weten. "De Oekraïense veiligheidsdiensten worden elke dag sterker als reactie op de Russische agressie''.

Oorlogscorrespondent

Babtsjenko (41) schrijft sinds 2009 voor de kritische krant Novaya Gazeta. Hij is een van de bekendste oorlogscorrespondenten in Rusland.

Van zijn hand verschenen onder meer artikelen en een boek over de oorlog in Tsjetsjenië. Hij verliet het land omdat hij voor zijn leven vreesde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`