Buitenland

Agentes Soraya en Lucile doodgeschoten in Luik: 'Ze was net oma geworden'

30 mei 2018 10:13 Aangepast: 31 mei 2018 21:35
Soraya (links) en Lucile werden gisteren doodgeschoten in Luik. Beeld © Facebook politie Luik

Het korps van de twee politieagentes die gisteren werden doodgeschoten bij een aanslag in Luik, is in diepe rouw om het verlies van hun collega's. "Het waren fantastische vrouwen."

Gistermorgen stak Benjamin H. twee vrouwelijke agenten van achter neer met een mes en greep daarna het vuurwapen van één van hen. Hij schoot beide agentes dood en vervolgens opende hij het vuur op een passagier in een voorbijrijdende auto, die ook overleed. De politie schoot H. daarna dood.

Belgische politie schiet Benjamin H. neer

De politie in Luik schakelt de dader uit. Vanaf de overkant filmt iemand de actie.

H. verwondde ook nog vier andere agenten. Met hen gaat het naar omstandigheden goed, meldt de politie in Luik via Facebook. Het korps is in rouw en plaatste 'als eerbetoon aan de geweldige vrouwen, moeders en politieagentes die ze waren' een foto van de twee op Facebook.

Net getrouwd en oma geworden

Lucile (45) werkte sinds 1994 bij de politie. Ze was net getrouwd, en ook nog eens oma geworden schrijft Het Laatste Nieuws. "Een maand geleden stapte ze nog maar in het huwelijksbootje met haar partner, ook een collega van ons. Zij vormden al 14 jaar een koppel en waren net grootouders geworden, iets waar ze ontzettend fier op waren", zeggen collega's van de vrouw tegen de krant.

Soraya zat sinds 2001 bij de politie en mocht pas sinds kort een dienstwapen dragen. Zij laat twee kinderen achter, die hun vader al eerder verloren. "Er zijn geen woorden die ons verdriet kunnen beschrijven dat wij voelen door het verlies van onze collega's."

'Mijn zoon was perfect'

Het derde slachtoffer is Cyril, een 22-jarige student die op het moment dat hij werd doodgeschoten, naast zijn moeder in de auto zat. Volgens Het Laatste Nieuws wilde de schutter de auto stelen om mee te vluchten, en schoot hij Cyril van dichtbij dood.

Cyril deed de lerarenopleiding aan de hogeschool van Luik, en zou samen met zijn moeder onderweg zijn om zijn scriptie in te leveren, zegt zijn vader tegen de Franse zender BFM TV. Hij beschrijft zijn zoon als 'perfect'. "En als ik zeg perfect, dan meen ik dat ook. Hij dacht alleen maar aan studeren en ging nooit uit. Hij zou bijna afstuderen."

In het stadhuis van Luik is een condoleanceregister voor Soraya, Lucile en Cyril geopend.

Ooggetuigen in shock na schietpartij Luik

De getuigen zochten zelf dekking: “Ze liggen op de grond, verdomme.”

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore