Buitenland

Schutter Luik kreeg al 25 keer gevangenisverlof

29 mei 2018 17:57 Aangepast: 29 mei 2018 17:58
Politie bij de plaats waar een man twee agentes neerschoot in Luik. Beeld © EPA

De man die vandaag in Luik drie mensen doodschoot had al 25 keer toestemming gekregen om twee dagen of korter met verlof te gaan. Dat is telkens goed gegaan, aldus minister van Justitie Koen Geens. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wordt goed nagedacht voordat iemand verlof krijgt toegekend.

Benjamin H. uit Rochefort mocht de gevangenis gisteren weer tijdelijk verlaten, om zich voor te bereiden op zijn definitieve vrijlating in 2020. De 36-jarige man zat sinds 2003 min of meer onafgebroken in de gevangenis, veelal voor kleinere vergrijpen als diefstal en drugsdelicten.

Ooggetuigen over schietpartij Luik: 'Het was waanzin'

De getuigen zochten zelf dekking: "Ze liggen op de grond, verdomme."

Geradicaliseerd

Geens zei niet zeker te zijn of de schutter was geradicaliseerd, zoals in Belgische media wordt gesuggereerd. Het OM onderzoekt of er sprake was van terrorisme, maar dat heeft volgens de minister vooral te maken hebben met de methode van de aanval. Volgens de korpschef van Luik had de man het duidelijk gemunt op de politie. Ooggetuigen zeggen dat hij 'Allahu Akbar' riep, maar dat is nog niet bevestigd. 

H. werd doodgeschoten door de politie nadat hij in Luik drie mensen, onder wie twee vrouwelijke agenten, had gedood. Daarnaast raakten vier agenten gewond. Een van hen werd in een slagader in de dij geschoten, meldt Het Laatste Nieuws.

Een van de doodgeschoten agentes had een tweeling van 13 jaar oud. De kinderen verloren eerder hun vader.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore